Април започва с няколко интересни изложби /обновена, галерия/

0
1673

Първи април е денят на шегата и хумора, но съвсем не на шега, днес се откриват няколко интересни изложби.

Именно днес, Константин Анастасов и Хари Нигохосян ни канят на изложба-концерт в Балабанова къща от 18.00 часа. И двамата са майстори на четката, но са и виртуозни изпълнители на акустична китара. Ако решите да се разходите поне за малко тази пролетна вечер в подножието на Стария град, ще имате уникалната възможност да се насладите на истински празник от звуци и емоции, защото авторите на изложбата ще поздравят гостите си със свои изпълнения на китара, а секстет „Меридиан 24” ще прибави още една нотка към незабравимото преживяване.

Необременен от академичната схоластика, Хари Нигохосян е разработил своя собствена техника на работа, в която четката е забранен атрибут. Този начин на работа му дава възможност да работи филигранно, използвайки понякога буквално микрони от боя. В биографията си на живописец Хари Нигохосян има изложби в Пловдив (Балабановата къща), Варна (галерия „Актив арт“, 2003), Пазарджик (галерия „Вагабонд”, 2012), „Шаровата къща“ (Исторически музей, Батак, 2015), Градска галерия – Пещера (2015 г.), Туристически информационен център, Хисаря, 2015 г. По негова идея през 2011 г. в село Белозем е създаден фестивалът на изкуствата „Арт-Белозем“. И тази година в началото на юни арт-център „Де Бор“ в Белозем ще приюти 10 художници и скулптори. За изложбата си в Балабановата къща Хари Нигохосян е подготвил 19 живописни платна, сред които преобладава пейзажът. В експозицията оживяват и четирите годишни времена – от заснежените борове до цъфналите лавандулови поля. Платното „Милонгата на ангела“ е рисувано по музиката на едноименното танго на Астор Пиацола!


Константин Анастасов е родом от Пазарджик. Завършил е графика във Велико Търново, член е на СБХ. Работи в областта на рисунката, илюстрацията, живописта, карикатурата и шаржа. Има участия в над 160 общи, национални и колективни изложби в страната и чужбина и 18 самостоятелни изложби. Печелил е два пъти Сребърен молив, два пъти е бил художник на годината за град Пазарджик; носител е на награда „Георги Машев”, където получава плакет за цялостно творчество; носител е на награда „Райко Алексиев”; печели II награда в Национален конкурс по карикатура в Троян; в Пловдив печели I награда „Биенале на карикатурата – Пловдив”, титлата „Майстор на карикатурата” и плакет от Международно биенале за 2015 г. В изложбата му в Балабанова къща могат да се видят 31 произведения, пресъздали личности от вчера и днес, подбрани съвсем случайно. Общото при тях е, че са популярни лица от политиката, изкуството, културата, шоубизнеса. За шаржа авторът казва, че е негова страст и е правил стотици рисунки. Това е изкуство, при което бързата ръка и точното око са от значение, а наред с тях Константин Анастасов притежава и способността да улавя характера и психологията на шаржираните. Ако все пак не успеете тази вечер да присъствате на изложбата-концерт, ще имате възможност да разгледате картините до 3 май.

Тази вечер ще бъде открита и изложба със заглавие „Вратата“ на Десислава Луканова. Младата художничка ни кани на своята самостоятелна изложба, посветена на Mъжа и Жената, танците и любовта! Въвлечени в различни измерения, търсещи и укротяващи стихиите на живота, завладени от ритъма на страстта – такива са персонажите в предстоящата експозиция. Разнолики и тайнствено мистични, това е привличане и сблъсък на два свята.
Луканова ще представи 36 маслени платна със специфичния богат колорит, артистичност и афинитет към архитектурата. Изпробвайки възможностите на изразните средства до краен предел, тя е успяла да напипа синтеза между големия формат, мащабността и миниатюрата, между пространствеността и декоративните моменти. Вълшебството в картините на Десислава Луканова можете да усетите тази вечер, 1 април, ако посетите галерия Ромфея в 18, 30 часа.

На 5 април  от 18:00 ч. в галерия Възраждане ще бъде открита живописна изложба, с която един от обичаните майстори на четката Владимир Пенев ще отбележи своята 60-та годишнина. “Брегът”, “Разходка”, “Улицата” са цикли, по които авторът работи от дълго време. „За мен те не са само смислови, географски понятия. Подобно на поета, който открива едно вътрешно, вторично, скрито значение на думата, така и тези понятия имат своята вътрешна логика и значимост. Многопластовата реалност, различните нива на възприемане на делничното, баналното, познатото и натовареното му с друго, по-различно, особено значение, са поводът за създаването на тези реалистични композиции. Една сграда, едно дърво, една човешка фигура имат свой скрит вътрешен заряд, своя логика и живот. Впечатлилата ме външна изобразителна реалност е подтик в картините ми да се стремя към драматургична последователност, скрита фабулност, ако щете – сюжетност. Целта на всичко е постигане на контакт със скритите, амбивалентни, подсъзнателни страни на нещата и предметите, които ни заобикалят. Външната привлекателност на голи тела, цветя, архитектурни пейзажи, са поводът да изразя тези свои разбирания за живописта, които се опитвам да постигна чрез класическа рисунка, форма и пространство“, споделя   Владимир Пенев.

А ето как обрисува творчеството му академик Светлин Русев

СВЕТЪТ НА ВЛАДИМИР ПЕНЕВ

Един художник, преминал през определения свят на реалното с душата на поет, докоснал със сърцето си неуловимото, се завръща в пластическото пространство през сиво-сребристи улици и брегове, в които душата на природата и човека се разхожда между съня и нежността в някакво свое време, без вчера, днес и утре – времето на вечността…

Странни улици се оглеждат сами в себе си, докоснати от мистерията на това, което може би е било или ще бъде…Времето е спряло някъде на изхода и входа на една оголена душа, която се движи под небето на разгънати чадъри – самотна и непозната – покрай белите дървета, между носталгията по една бленувана реалност и изкушенията на една греховна невинност. Един свят, в който подсъзнателното, асоциативната подвижност и пластическата светлина са пренесени от света на отвъдното в света на едно изтънчено емоционално внушение, което живее по неписаните закони на душата. А когато картината на Владимир Пенев е нейният дом, пространството – неговият въздух, цветът – неговата форма – когато този дом е построен на брега между илюзията и надеждата, когато споменът се пробужда в прозренията на сънят, когато… тогава идва истината – истината на Владимир Пенев.

На 6 април в галерия Аспект ще гостува  друг познат на пловдивчани автор, който, макар че е родом от Бургас, се радва на многобройни почитатели и в Града под тепетата. Кръстю Тодоров-Кеца отново ни кани живописна изложба, която носи много пролетно настроение и естетическо удоволствие. Настоящата изложба е негова шеста самостоятелна изява в Пловдив и е продължение на един изключително успешен за твореца период. За изложбата си в Аспект, Кеца е подготвил колекция  от живописни творби, представящи го в най-добрата му светлина. „Преобладават любимите му фигурални композиции, в които незлобливото чувство за хумор и деликатната гротеска оформят неговия характерен, разпознаваем стил. Основен  персонаж е арлекинът, образ на самота, самовглъбяване и тъга, но не и на безнадеждност и отчаяние. Героите на Кеца не са трагични образи, те са по-скоро симпатични чудаци, опитващи се да преодолеят отчуждението на съвременното общество влизайки в диалог с понякога странни субекти – риби, птици, раковина или стар грамофон.

Няколко от картините му са озаглавени „Серенада” и това не е случайно, и тук арлекинът е сам, свири на китара или на цигулка, но обектът на серенадата е неясен, той не присъства на платното, той е по-скоро копнеж за близост, за любов. Освен фигуралните  композиции в изложбата  присъстват пейзажи и натюрморти, които представят художника в различна светлина. Пейзажите на Кеца са градски, който очаква природа, планини, реки и поля ще остане разочарован; дори толкова любимото море или отсъства или е само загатнато в далечен план. В центъра на тези  платна винаги на преден план стои старинна градска къща – красива, елегантна, с ажурени парапети и цветни сенници; често позанемарена и олющена, но винаги носеща уникална атмосфера и дух. Понякога отстрани надничат странни дървета с изрязани клони, грее лилава  луна, мяркат се пясъци и синьото на морето, но погледът е привлечен магнетично от къщата – приказна, тайнствена, къща с минало, в която са живели поколения и са се случвали истории…  А що се отнася до натюрмортите, тук живописното майсторство на Кеца е намерило най-изчистеното си изражение – на фон с пестелив цвят и богата фактура той изобразява древен артефакт, ваза с едно единствено цвете и почти винаги ябълка, плодът натоварен с много символика и библейски препратки. Въздействието ена първосигнално ниво е чисто декоративно, но всъщност натюрмортите му носят и тънък философски подтекст. Всъщност, независимо от тематиката и сюжетите, това, което прави най-силно впечатление в картините на Кеца е изчистения живописен стил, умелото боравене с цвета и фактурата, издържаните композиции – все неща, които доказват, че художникът влядее занаята си до съвършенство. Serenada 90x70_1Всеки, който иска да се наслади на чудния свят на Кръстю Тодоров-Кеца, може да го направи до 26 април в галерия Аспект, а защо не и да отнесе частица от него със себе си, представя твореца галеристът Олга Петрова.

Не пропускайте и пролетната изложба на членовете на Дружеството на пловдивските художници „ЦВЕТОВЕ“, която ще бъде открита на 5 април от 18.00 часа в залата на ул. „Гладстон“32. Ето как ни канят на изложбата си пловдивските художници: „Отново е пролет – уханна и дръзновена като младостта.Тя идва, за да изтрие всички мрачни мисли, да ни сгрее след зимния студ, да оцвети живота ни и с един замах да влее топлина, любов и опиянение в зажаднялото ни очакване“.12512378_1310666252283727_2269458682127353385_n (1)

В навечерието на най-знаковия християнски празник – Великден, Дружество на пловдивските художници ще посрещне своите приятели и ценители с пъстроцветно ухание на букет от багри, форми и послания.

Заповядайте, за да се докоснете до изкуството и да усетите магията и красотата и богатите багри на природата, претворени от майсторите на четката.

На 7 април в 18ч. в галерия Дяков ще бъде открита изложбата на Владимир Чукич.

Наполовина българин, наполовина черногорец, Владимир Чукич е един от онези български художници, които никога не оставят публиката безразлична към себе си.
Роден в Хасково, започнал да следва „Графика” във Великотърновския университет, който напуща, защото е сигурен, че личните му търсения и експерименти му дават много повече…Установил се в „личното си имение” в малко селце край Кърджали, той пътува по света-с изложбите си, но и по музеи и галерии, за да се наслаждава на изкуството на оставилите следа в цивилизацията, а и да сравнява своето изкуство с изкуството на съвременни автори.
Владо Чукич е реализирал десетки самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участвал е в пленери и представителни за българското изкуство общи експозиции в Италия, Холандия, Русия, САЩ, Франция, Сърбия, Турция, Латвия, Полша, Германия.
Носител е на редица престижни награди, сред които са спечеления конкурс на СБХ „Сите дез ар” в Париж и годишната награда на галерия „Дяков” за 2010г.
Негова „запазена територия” са графичните техники и рисунката, които го правят не само известен и разпознаваем , но и печелят респект. Изящество, ефирност, неподражаем финес – това са част от характеристиките на творбите му, които не позволяват творчеството му да бъде сгрешено с работи на друг художник. В последните години художникът разшири търсенията си и в областта на живописта, като първите му живописни работи бяха представени пред публика в галерия „Дяков”.
И тази година Владимир Чукич остава верен на твърдото си убеждение, че артистът трябва винаги да изненадва своите почитатели.
За експозицията в галерия „Дяков” е подбрал една колекция, създадена специално за камерното пространство на галерията, от пластични рисунки и графики, които е нарекъл „Витрини”.12342817_1131856323568938_3943115387581144331_n

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име