Арменците в Пловдив посрещат националния си празник с нов културен клуб

0
1605

„За нас 21 септември е една свята дата. Ако не си спомняме историята си, ако не я уважаваме и не подхождаме с респект към важните дати, не можем да имаме бъдеще. Ако една нация няма минало, тя няма и бъдеще“. С тези думи доктор Ахавни Кеворкян, сътрудник по културните въпроси на почетния консул на Армения в България, отправи своето послание по повод на националния празник на Армения 21 септември.

Днес, само ден преди Деня на независимостта на България, арменският народ отбелязва националния си празник. На 21 септември 1991 година чрез референдум е решено Армения да се отдели от Съветския съюз, което дава началото на разпадането на съветската империя. Армения е първата държава, която започва самостоятелния си път на развитие.

„Да отбележим този ден за нас е една голяма чест и ние отправяме този поклон към нацията си и към нашата държава, която устоява на всички тежести на съдбата“, каза Кеворкян.

Почетният консул на Армения в България Ехиазар Узунян е на посещение в Ереван по покана на правителството на Армения и лично на президента Серж Саркисян. Денят на независимостта се отбелязва много празнично в Армения, с множество концерти. Ще има и международна конференция, посветена на 100 годишнината от Арменския геноцид.

Навръх националния си празник, арменците в Пловдив се сдобиха и с културен център, който се намира в сърцето на квартал „Капана“. В Пловдив живее най-многобройната арменска общност в България.

„Тук ще бъде място за срещи, ще има различни културни мероприятия и музикални вечери, в които ще гледаме концерти на изтъкнати наши сънародници по света. Тук ще бъдат експонирани и фотографски изложби, които ще показват различните лица на Армения, каза Ахавни Кеворкян.

Желанието е да се привлекат не само хора от арменската общност, а и всички техни приятели и хора, които се интересуват от историята и бита им. На едната стена е поставена магнитна дъска, на която всеки гост от страната и чужбина, може да остави като подарък магнит от родното си място, което е и символичен знак за завръщане.20150921_113654

Другата идея е да се възстанови практиката, позната от детските ни години „Писмо от приятел“. Тази инициатива има за цел да се събират писма на приятели от цял свят, в които може да има благопожелания или снимки от събития, паметници или различни интересни обекти. Идеята е да се събере архив, който ще бъде показан в изложбите.

„Аз никога нямаше да знам, че в Ларнака има паметник посветен на арменския геноцид, ако не ми го беше изпратил приятел и колега от Кипър, който дори не е арменец“, каза Кеворкян.

От приятели от чужбина идват и много ценни книги, като страхотния каталог, в който са представени всички арменски носии. Като дарение са получили и Библия от 1929.

Фондация „Аракси“, чиито председател е г-жа Гарабедян се грижи за развитието на младите хора и популяризирането на арменския език и история. С помощта на фондацията на г-жа Гарабедян са издадени шест детски книжки, в които са преведени арменски приказки и легенди.

Арменската общност в Пловдив притежава и една от най-ценните и стойностни сбирки с църковна утвар, която са донесли по нашите земи преселниците в началото на ХХ век.

Предишна Статия„Деветият ден“ на ръба на халтурата
Следваща СтатияРетро автомобили на тур из Родопите /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име