Божана Апостолова събира интелектуалци и граждани в Комитет за спасение на България

0
1758
Божана Апостолова

Инициативен комитет за създаване на Комитет за спасение на България събира интелектуалци, граждани и общественици, обединени от призива на издателката на Божана Апостолова. Идеята за пробуждане на гражданското общество се появи в отвореното писмо, което видната поетеса и издателка публикува на личната си страница в една от социалните мрежи.

В него се казваше: България си отива. И е възмутително, че днес, когато всички, начело с журналистите, трябва да полагаме усилия за спасяването на страната и нацията ни (която вече напълно загуби духовността си), сутрешните блокове, а и не само те, ни занимават с новия съпруг на Наталия Кобилкина, или с клюки около Евгени Минчев, или…

Господа журналисти, моля ви, вземете се в ръце.

Не виждате ли, че е дошло е време не за алабализми, а за целенасочена политика към оцеляването на България и на българите като цяло. Унищожихме заводи, предприятия, работни места, които хранеха българите. Нямаме икономика, нямаме средна класа, нямаме… В момента българският народ не усеща бездната, към която върви, защото европейските фондове някак си закърпват дереджето. Но ви питам – след две години и половина, когато фондовете свършат, какво се случва с България и българите? Ако през оставащите няколко години правителството не тръгне към създаване на икономика, към подкрепяне и умножаване на нацията, към създаване на средна класа, България няма да я бъде. Уверявам ви, България си отива. Както казва Труман Капоти – погубѝ духа и духовността на една нация, а територията си тя сама ще напусне. И тя вече я напуска! Два и половина милиона са извън България.

Уважаеми дами и господа,

Къща се строи само при здрави основи. Моля ви от сърце, нека положим взаимни усилия, нека подкрепим духовността, културата на нацията, както и бизнеса, за да спасим единственото, което все още (макар и болно) имаме – България.

Каня ви да създадем Комитет за защита на България. И да натискаме правителството, да се борим, да изискваме, да помагаме на властимащите – кой с каквото може, но в правилната посока, адресирана към спасението на страната ни. А не като сега – на хавая“.

Провокирани от този призив, стотици граждани, общественици и творци откликнаха и изразиха желание да се приобщят към идеята за създаване на Комитет за спасение на България. Вече е насрочена и първата сбирка, която ще се проведе утре, петък, 29 януари,  14.00 часа на ул. „Цар Калоян“ № 8, в град Пловдив. Срещата е отворена за всички, без да е нужна каквато и да било предварителна регистрация, входна такса или членски внос. Необходима е само будна гражданска съвест и желание за промяна на статуквото, което от години унищожава духовността и културата на нацията.

Сред участниците в инициативния комитет са писателите Стефан Цанев и Георги Господинов, журналистът Тома Томов, кинорежисьорът Анжел Вагенщайн. Ето и пълния текст, с която Божана Апостолова кани своите съмишленици.

„Уважаеми дами и господа,
Скъпи журналисти!

Бях много изненадана, че на моя емоционален призив откликнаха толкова много българи. И то главно личности – хора с опит, знания и възможности за принос и конкретни предложения за най-важното, което ни предстои. Уверих се, че имаме умни и можещи българи и някой трябва да използва енергията и знанията им, за да помогнем на управляващите България да тръгне по верния път.

Ето и мненията на някои интелектуалци и бизнесмени:

Георги Господинов написа в имейл, че българите са загубили смисъла си и той чрез книгите и поведението си точно това се опитва да прави – да им върне смисъла.

Стефан Цанев с недоверие сподели, че управляващите четат нашите предложения и препоръки почти с досада и в това се е убедил от личен опит през годините.

Инж. Димитър Георгиев по това време беше в чужбина и оттам загрижено ми написа: „Божана, в чужбина съм, чета за твоята инициатива за създаване на Комитет на ,,изгубената България, запиши ме, участвам, стига са ни занимавали с проститутки, простаци, изнасилвачи и всякаква подобна сволоч. Тъжно, нерадостно и вярно – за омерзение на всички нас“.

Анжел Вагенщайн смята, че интелектуалците са сила, но задължително журналистите са тези, които трябва да притискат управляващите и да алармират за всички идеи и предложения на комитета за спасение на България. Чрез журналистически натиск отвсякъде може да стигнем по-бързо до пътя, който е важен и необходим за страната ни.

Самата аз бях особено възхитена от международния наблюдател Тома Томов, който трябва да оглави този комитет, тъй като е далеч по-информиран от мен за опита и пътя на развитие на държавите по света. Аз власт не искам. Далеч стоя от партиите, но моля Бог с общи усилия да помогнем за спасението на България. И това да стане главно с журналистически натиск и активност.

Каня ви в петък, 29.01, в 14.00 часа на ул. „Цар Калоян“ № 8, град Пловдив“.

Предишна СтатияЖивописни щрихи от Пловдив
Следваща СтатияДа наблюдаваме водоплаващите птици по Марица
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име