Да наблюдаваме водоплаващите птици по Марица

0
1416

Днес е Световният ден на влажните зони, който ще бъде отбелязан в Пловдив с наблюдение на водоплаващите птици по река Марица. За желаещите, природозащитниците от федерация „Зелени балкани“ и РИОСВ – Пловдив са осигурили бинокли, които са разположени от южната страна на Пешеходния мост, а  експерт от направление „Опазване на биологичното разнообразие“ към екоинспекцията ще изнесе беседа за прилагане на законодателството, свързано с опазването на водолюбивите птици и техните местообитания.

Вечерта от 18 часа в Природонаучния музей в Пловдив, почетният консул на Федерална република Германия д-р Мариана Чолакова и директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров ще открият изложба под надслов: „Климат. Промени. Знание. Актуални новини от света на науката за климата“, след което ще бъде излъчен филма „Солта на земята“. В същия час на 3 февруари, отново в Природонаучния музей, се организира прожекция на филм в защита на влажните зони. Проявата се осъществява със съдействието на Световния фонд за дивата природа – WWF и ФПС „Зелени Балкани“.

Идеята на организаторите е да се повиши осведомеността на обществото за приноса на влажните зони за човечеството. Според световната статистика над един милиард души на Земята зависят от мочурища, от които се изхранват. На тези места се извършват риболов, оризопроизводство, транспорт, туризъм, продажба на вода и пр.

Тази година мотото на кампанията по отбелязване на Световния ден на влажните зони е „Влажните зони – устойчив начин на препитание“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име