„Многоклетка“ в Bee Bop Cafe

0
1364

Моноспектакълът „Многоклетка“ на младата актриса Мариела Станчева ще гостува на  09 април в Bee Bop Cafe от 19:30, като част от поредицата „Сцена в Jazz-a“.

Авторският моноспектакъл на актрисата  Мариела Станчева е реализиран с подкрепата на Унгарски Културен Институт „Балаши”-гр. София и е създаден по унгарски разкази от Лайош Наги, Карой Сакони, Ференц Шанта, Ищван Йоркен, както и различни класически и съвременни композиции за пиано.

„Многоклетка” е един човешки спектакъл, в който една жена и един роял разказват за страха и  любовта, желанията и разочарованията, властта и подчинението…А музиката е онази взаимовръзка, която ги отнася в мечтите и спомените.

„Многоклетка“ е представление за човешкия страх като архетип и трансформация. За страха в различните му форми; за  различните житейски ситуации, в които изпадаме и естествените ни реакции; за бягството; за „клетките“, които ни изграждат, но и в които често се затваряме.

Спектакълът акцентира върху разнообразни драматични спомени, през които преминава героинята, и тяхното отражение в нейния емоционален и физически свят. Засяга наболели обществени теми като насилие,  изневяра,  модела,  който следват подрастващите… , както и музиката и творчеството като спасение. Занимава се с парадокса на нашия многоклетъчен свят. Свят, в който клетката е онази най-малка  биологична единица на живот, която ни изгражда , но същевременно клетката на нашите ограничаващи вярвания, които сами си поставяме.

  • Клетката на човешките взаимоотношения .
  • Клетката, в която ни вкарва страхът или в която се крием от страх, избягвайки среща със самите себе си.
  • Клетката, в която някой ни затваря или доброволно влизаме и оставаме като в убежище.
  • Клетката на очакванията.
  • Клетката на семейството – толкова съдби биват предопределени заради модела, който следват, без да съзнават това.
  • Клетката, от която мечтаем да се освободим, но не знаем как да съществуваме извън нея.

Клетките могат да ни изграждат или да ни погубят, да ни развиват или да ни състаряват преждевременно – зависи доколко сме ги опознали и как се отнасяме към тях.

А в тази пъстра картина от спомени,  Роялът се явява равностоен партньор на героинята. Взаимовръзката между него и нея е неразривна. Той е нейн приятел, събеседник и отдушник, нейно убежище, което се е превърнало в капан. Така неусетно музиката и думите се преплитат в една „Многоклетка“, нарисувана от една жена и един роял, затворени между четири стени, за да разкажат своите  истории.

Мариела Станчева завършва 2011г.  НАТФИЗ (NATFA) в класа на проф. Кр. Спасов и Николай Ламбрев. Една година преди това учи и Актьорство за куклен театър при проф. Румен Рачев. Веднага след дипломирането си  постъпва  като щатна актриса във Варненски Драматичен Театър, където прави 5 роли за една година. От края на 2012г. е актриса на свободна практика. Има 4 награди от „Конкурс за изпълнение на Унгарска и Българска литература” в различни групи през съответните : 2006; 2010; 2012 г.. А през 2014 и  член на журито на същия конкурс. Свири на пиано, пее, танцува, рисува… Има афинитет към психологията. В периода ноември 2014- юни 2015 заършва и Базисен Курс по Позитивна Психитерапия в София към ДППБ.

Авторският й спектакъл по унгарски разкази „ Многоклетка“ е първият самостоятелен проект на актрисата. Той е участвал в  „Панаир на младите“ в Младежки театър гр. София- 2013г. ; Международен фестивал на моноспектаклите „BGMOT“ в гр. Габрово-2014г., „Малък сезон”- Сфумато 2014.

Гостувал е в Будапеща по покана на Габриела Хаджикостова и „Малко театро” през 2014г., във Виена по покана на Златка Бойчева 2016г., в Кечкемет – Унгария по покана на Йордан Бочков 2016г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име