Драматичен театър – Пловдив вади „тежката артилерия“

0
2814

Три от най-впечатляващите български театрални режисьори – жени, ще поставят пиеси на пловдивска сцена през новия сезон, а с премиера на „Сестри Палавееви“ ще бъде открит фестивалът „Сцена на кръстопът“, каза в ексклузивно интервю за europlovdiv.com директорът на Драматичен театър – Пловдив, Кръстю Кръстев.

След успеха на дебютантката Анастасия Събева, която направи „Антихрист“, ръководството на театъра сега е решило да заложи на наложили се имена в българската театрална режисура и кани „тежката артилерия“ – Лилия Абаджиева, Диана Добрева и Елена Панайотова, който ще започнат работа по три нови български пиеси.

Лилия Абаджиева снимка: facebook
Лилия Абаджиева
снимка: facebook

Лилия Абаджиева, един от знаковите български режисьори, започва репетиции на пиесата „Няма ток за електрическия стол„, която е авторски театрален дебют на Александър Секулов. Участват любимците на няколко поколения актьори Калин Врачански и Красимир Доков, които ще разкажат една смешна, но и философска, и човешка история, случваща се на необичайно място, и намираща необичайно решение. „Мисля, че тази пиеса ще бъде едно пиршество на театралния вкус и култура“, сподели Кръстю Кръстев. Пиесата обещава да има страхотна визия, защото сценографията е поверена на Васил Абаджиев, а премиерното представление ще бъде на 11 септември и ще е втората пловдивска премиера на Международния театрален фестивал “Сцена на кръстопът“.Елена Панайотова, снимка: sofialive.bg

Елена Панайотова, снимка: sofialive.bg
Елена Панайотова, макар че е пловдивчанка, е малко позната на родната си публика, но е изключително популярна по цял свят, където участва в престижни театрални форуми и е носител на множество международни награди. „Елена Панайотова наистина е много позната в чужбина. Последните й проекти са били в Индия Нигерия и отделно в почти цяла Европа. Тя има много интересен живот, по който също може да се направи една пиеса. Един режисьор, който има уникален поглед върху нещата. Може да се каже, че тя е един космополит и ще бъде много интересно за пловдивската публика“, разказва за нея Кръстев.

Панайотова се завръща в родния си град, за да постави пиесата на Алек ПоповСестри Палавееви“, с която на 10 септември ще бъде открит театралният фестивал „Сцена на кръстопът“.

Това е една много странна, смешна, тъжна и в същото време жизнерадостна пиеса, за важни моменти от нашата история. За едно минало, което всеки интерпретира по различен начин. Любопитен е погледът на Алек Попов и още по-любопитно ще стане нашето зрелище. Естествено, че към тези ниша трябва да се подхожда много внимателно, много почтено, много човешки и много искрено“, сподели директорът на театъра. „Тази пиеса е насочена и към младите зрители, които нищо не знаят за това време, защото и в техните учебници не го пише така, както е било. И това е големият екзистенциален проблем – за правото и относителността на нашия избор и за безпощадното време, в което тогава са живели, в което живеем и ние“.

В пиесата „Сестри Палавееви“ ще бъде ангажиран голяма част от екипа на Драмата, но ще има и гостуващи млади актьори от София. Сценографията е поверена на Петър Митев, а музиката на Асен Аврамов. Мисля, че ще видим повечето актьори в много интересна и любопитна светлина, в каквато не сме ги виждали“, обещава Кръстю Кръстев.

Диана Добрева, снимка: theatre.art.bg
Диана Добрева, снимка: theatre.art.bg

Третото силно женско присъствие в Пловдив е на великолепната Диана Добрева, която също ще работи върху българско заглавие. След дълго очакване, най-сетне дойде ред и на реализирането на „Трънски разкази“ от Петър Делчев, работата по която ще стартира на 20 септември. „Това е нещо, което аз очаквам с огромен интерес, защото е една българска сага, една много българска история за нашите нрави, за нашия характер, за онова, което ни прави българи, за онова, което не понасяме в нас и за този вечен бунт, който по някога ни изгаря“, разкрива идеята на проекта Кръстев.

Калин Врачански снимка:theatre.art.bg
Калин Врачански
снимка:theatre.art.bg

Оказа се, че пловдивските почитателки на Калин Врачански ще останат изключително доволни, защото вероятно освен в „Няма ток за електрическия стол„, българският секссимвол ще участва и в още един проект на театъра, но този път в партньорство с прекрасната Ивана Папазова. В края на месец ноември се очаква да започнат репетициите и на новата камерна пиеса от френски автор, която ще бъде под режисурата на Стилян Петров.

Амбициозната програма на театъра не касае само есенния сезон. Съвсем предстоящи са премиерите на още две нови заглавия, които се очаква да донесат много настроение на публиката през пролетно-летния сезон, който тази година, за радост на почитателите на Мелпомена, ще продължи чак до 15 юли.

За 29 май е предвидена премиерата на пиесата на Нил Саймън “Духът на любовта“, с режисьор Андрей Калудов, в която участват Христо Гърбов, Радина Думанян, Тодор Дърлянов и Албена Павлова.

Христо Гърбов снимка:novini.bg
Христо Гърбов
снимка:novini.bg

Една от най-сериозните изненади за пловдивската публика ще бъде любовната комедия „Великите любовници“, в която участват доайените на театъра, които ще се превъплътят в ролите на Казанова (Тодор Генов),  Дон Жуан, Маркиз Дьо Сад, Донна Анна и нейната прислужница, както и рогоносецът Педро. Режисьор на пиесата е Краси Ранков.

Една луда комедия за вечното мъжка и веното женско. Една филигранна комедия за най-важния въпрос, който обуславя мъжкото съществуване – „Кой кого и защо?“, казва директорът и обеща премиерата да се състои в периода между 10 и 15 юни на откритата сцена в лятната градина на театъра. „Това ще бъде една лятна забава за пловдивчани. Мисля, е ще ги заинтригува и ще дойдат да се посмеят!

Цялото интервю с Кръстю Кръстев можете да чуете в прикачения файл:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име