Започнаха репетициите на „Няма ток за електрическия стол“ и дадоха „зелена светлина “ за ремонта на Драмата

0
1461

Темата за смисъла на съществуването, не като философска фикция а като изпитание от ситуация, свързана с представата ни за края на живота, стои в основата на най-новото заглавие, което влезе в репетиционна зала на Драмата само преди ден.

Днес дойде и новината, че е стартирана дългоочакваната процедура за ремонта на Пловдивският театър

За успеха на „Няма ток за електрическия стол“ и с пожелание ремонтът да „върви по вода“, но без наводнения, пожари и други природни бедствия, вдигнаха наздравица с шампанско.

В пиесата, театрален дебют на писателя Сашо Секулов, в която ще участват двама от любимците на публиката – Красимир Доков и секссимволът от топ сериалите Калин Врачански. Режисьор е именитата Лилия Абаджиева, която нашумя изключително много с работа си по „Парижката Света Богородица“ в театър София, в която Врачански се превъплъщава в ролята на уродливия  гърбушко Квазимодо, а сценографията е поверена на Васил Абаджиев.

„В този текст има голямо предизвикателство и тепърва трябва да открием как се прави „тук“ и „сега“, без това да е театър или игра, а безусловно съществуване. Престъплението и наказанието, вината и покаянието на екзекутора, също са сред темите, които са достатъчно предизвикателни“, казва Лили Абаджиева. „Интригата тук не е само играта и суетенето по сцената. В този текст всяка дума е действие и казването й е правене и съществуване“, разкрива предизвикателствата, които стоят пред творческия екип режисьорът.

Действието се развива в зала за екзекуции и пресъздава сложните взаимоотношения между палача и жертвата в последните минути. В ролята на екзекутора е Красимир Доков, а на жертвата – Калин Врачански. 20150512_113638Те ще играят в една затворена барокамера със специални шумоизолирани стъкла, за да бъдат поставени в умишлена изолация, в която публиката ще може да ги вижда, а те нея не.

Любопитно е, че дълго време преди написването на текста, във въображението на Сашо Секулов, се разиграват сцени, в които участват двама души – единият завързан, а другият свободен, без той самият автор да разбира какво точно ги свързва. „Всичко това продължи до момента, в който не пожелах да разбера, дали единият не може да се измъкне само със силата на разума си и чрез силата на словото. И дали има такава Божия манипулативност в словото, която да му помогне да се отърве“, сподели Сашо Секулов. „Всъщност, харесвам театър, в който мълчанието е повече от думите и вярвам, че този театър е изключително актуален сега, когато зрителите имат изключително богата визуална култура. Може би, за това съм си позволил в текста да мима 8-9 вида мълчание. Формулирал съм ги по различен начин, защото винаги се мълчи по различен начин“, казва драматургът.

Премиерното представление ще бъде на 11 септември и ще е втората пловдивска премиера на Международния театрален фестивал “Сцена на кръстопът“.

Пожелаваме успех на новата пиеса и дано Драматичен театър – Пловдив скоро да отвори вратите на нова, модерна сцена, на която да се радват всички почитатели на Мелпомена.

На добър час!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име