Зала „2019“ посреща изложбения цикъл GENESIS на Юлиян Табаков

0
512

Визуалният артист Юлиян Табаков представя пред пловдивската публика цикъла GENESIS. Откриване на събитието е тази вечер, 05 юли от 18.00 ч.,  в пространството на изложбена зала „2029“ и включва флуидна комбинация от композиции, изграждани през последните 7 години, като „Портрет на умиращ титан”, „Вакуум”, както и самостоятелни триизмерни обекти създадени специално за цикъла.

Изгорялата гора

Юлиан Табаков е визуален артист, син на известния български диригент Емил Табаков. Образованието му включва сценография в Национална художествена академия, София, изящни искуства в ENS des Beaux-Arts, Париж и Central Saint Martins College of Art and Design, Лондон. След 2002 г. се установява в Швеция и България, където осъществява сценографски и костюмографски проекти за над 60 театрални и оперни постановки, игрални и документални филми. Илюстрира детски книги и стихосбирки, режисира художествено-документални филми. Има самостоятелни изложби и участия в колективни представяния в България, Швеция, Чехия, САЩ. Някои от най-популярните му проекти са “Три сестри” – авторски спектакъл по А. П. Чехов, пространствените инсталации “Мигновения” и “Портрет на умиращ титан” – серии фотографии и триизмерни обекти, документалният филм “Цветанка”. Сред наградите му е призът „Стивън Доханос“ за рисунка „За по-зелена планета“- Society of Illustration NYC и награда „Аскеер“ за костюмография на спектакъла “Идиот 2012” по Достоевски.
Отличен e със „Златен век“ за принос в развитието на българската култура.

„GENESIS е последната част и същевременно е заглавие на едноименен триптих заедно с “Мигновения” (2015) и “Портрет на умиращ Титан” (2021). Проектите са изградени от художествени серии, част от които са и “ВАКУУМ”(2022) – обекти и видео инсталация. GENESIS включва творби от всички проекти в различни комбинации, разработени за конкретното пространство…Това е първият ми изложбен цикъл със собствен формат, който ще преподреждам смислово спрямо мястото, на което се случва – 4 галерии в 4 български града” – споделя концепцията си авторът Юлиян Табаков.

Какво още разказва Юлиян Табаков за проекта GENESIS можете да чуете в интервюто от прикачения файл:

Изкуствоведът Мария Василева казва за проекта GENESIS:
“Изсъхналото дърво е родило ябълка. Невъзможността е превърната в избор. Това е капка цвят и най-оптимистичният образ в мрачната вселена на Юлиян Табаков. В нея желанията надскачат даденостите на битието, оглозгват го до кокал и го захвърлят мършаво и празно. Лишаването от земната опора изпразва и нас самите от съдържание. Собствената незадоволеност и безсилие избухват в нараняване на близкия свят – немощна компенсация на личната празнота. Страхът се изражда в агресия, а унищожението върви в двете посоки. Как да сътворим живот, когато не харесваме самите себе си?“
След срещата си с пловдивската публика GENESIS ще гостува на Градска художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна.
Изложбеният цикъл GENESIS и отделните негови серии се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Столична Програма Култура, Национален Фонд Култура и Кояна Тренчева и в партньорство със Съюз на българските художници, Столичен Куклен Театър, Художествена галерия – Русе, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, фондация „Фотофабрика“, фондация „Проект Бузлуджа“, 62. международен фестивал „Мартенски Музикални Дни“, формат.бг, 8PM, STREAMER.BG.

Откриването е на 05 юли от 18:00 до 20:00 часа, а проектът GENESIS може да бъде видян до 03 август в изложбена зала „2029“, ул. Гладстон 32, гр. Пловдив.

Предишна СтатияС голяма изложба „Душата ми в храма“ Вълчан Петров отбелязва юбилея си
Следваща Статия„Дванайсета нощ“ под звездите на село Паталеница
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име