Дядо Николай изгони мирянка от Света литургия в „Св. Иван Рилски“ /галерия/

0
1835

В църквата „Св.Иван Рилски” пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия, с която беше почетена паметта на най-известния български светец – Иван Рилски Чудотворец. Но и днешната служба не мина без сензация, защото по средата на ритуала, дядо Николай призова една от мирянките да напусне храма и да прекрати участието си в Светата божествена литургия. Гневните си думи той отправи към божията рабиня Румяна и я прикани незабавно да напусне църквата, защото с присъствието си тя смущава молитвата на свещенослужителите. Той не се стърпя и заяви от амвона „Лишавам я, с властта, която Бог ми е дал, от Свето причастие и постановявам, никой в Пловдивска епархия да не дръзва да я причести, докато не се разкае за сквернословията и безсрамието си. Вън от храма!

Дядо Николай каза, че наложената от него духовна епитемия е за вразумление, за опомняне и за спасение. Повод за атаката на отеца е поведението на Румяна Демирева, която от доста време обявява пред медиите и дори в писмо да патриарха, че иска да се омъжи за дядо Николай и да му роди син. Дамата обаче нямаше вид, че е смутена от изгонването си и дори поиска да се изкаже, но отецът не й позволи, а продължи с празничния ритуал.

В края на ритуала, отец Николай заяви,че църквата няма социални функции и не е място за раздаване на помощи. Но въпреки това, той отново не пропусна да спомене, че православните храмове не са освободени от такса смет и плащат промишлен ток, което прави сметките им непосилни.

За днешният празник в двора на църквата бяха осветени два курбана за здраве и благополучие, дадени от кандидатът за кмет на Пловдив Здравко Димитров и от Българския лекарски съюз в Пловдив, защото светецът е почитан и като закрилник на лекарите. Председателят на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев поздрави хората за празника. „Пожелавам на всички български лекари здраве и професионални успехи. На пациентите пожелавам търпимост, защото не познавам лекар, който да иска да навреди на своя пациент. Пожелавам нашия народ преди всичко здраве и късмет, каза той“.

Предишна СтатияКрис Норман в Пловдив: лека храна и силно уиски
Следваща СтатияКрис Норман взриви Колодрума /галерия, видео/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име