В светлината на прожектора Деян Донков – Моноспектакълът за всеки е смелост и предизвикателство

0
1374

Брилянтният роман на Недялко Славов „Камбаната“ ще бъде претворен на сцената на Драматичен театър – Пловдив от един от любимците на българската публика – Деян Донков. Амбициозният проект вече е в процес на работа и първата среща с екипа предизвика нескрит интерес.

Пред журналисти Деян Донков разказа своите впечатления от романа и предизвикателствата, пред които се изправя екипа, заел се с тази нелека задача. Той не скри, че романът го е покрусил с трагикомичният и пълнокръвен образ. Донков призна, че това е първото предизвикателство от такъв калибър, пред което се изправя. Актьорът разкри, че вярва в знаците и именно на съдбовната предопределеност отдава факта, че в деня, в който е прочел романа „Камбаната“, от театъра му се обаждат с предложение да направи от него моноспектакъл.  Той подчерта, че това е сериозна отговорност и благодари за възможността да направи този смел опит именно в Пловдив: „На мен много чудеса ми се случват, защото вярвам в тях и съм много щастлив. Не знам какво ни предстои. Със сигурност няма да е лесно, но ще е интересно! Стискайте палци да ви изкараме сърцата навън. Сериозна отговорност ми поверяват. Благодаря!

Деян Донков отрече, че има актьорско съревнование в правенето на ударни моноспектакли, като заяви, че по-скоро се съревновава със самия себе си: „Този труден жанр – моноспектакълът, за всеки е смелост и предизвикателство, но, когато имаш здрава основа на която да стъпиш, като този роман, тогава не е чак толкова страшно. Човек трябва да работи без страх и без очакване. Поне аз така работя. Всеки, който се е изправял, дали е успявал или се е провалял, е достоен за похвала. Както Бекет казва „Опитай, провали се. Опитай пак, провали се по-добре!“ Тук и дума не може да става за провал, защото ние ще се опитаме да сме на върха на копието!

Цялото интервю с Деян Донков можете да чуете в прикачения звуков файл:

Драматизацията на текста със сигурност ще е много сложна, защото в романа има доста съпътстващи персонажи, които ще поставят пред голямо предизвикателство актьора. Но задачата със сигурност ще бъде решена от Александър Секулов, който вече категорично доказа, че е един от най-успешните български драматурзи. Той ще работи по текста в близко партньорство и с автора на текста Недялко Славов. Сценографията е на Никола Тороманов, а музиката, която ще се изпълнява от духови инструменти, ще  бъде написана от Петя Диманова.

Датата за премиерата все още не е уточнена, на лично аз очаквам с огромно нетърпение да видя на сцената тази притча за ипотекираната вяра, за подмяната на живота и ценностната ни система, за борбата между доброто и злото, между силите на Бога и Антихриста, за любовта и смъртта. „В един свят, в който Божите идеи се преиначават и се правят опити да се пренапише Божия ред, е нужно огромно усилие, за да се запази духовното ни оцеляване“, казва авторът на романа Недялко Славов.

Недялко Славов, автор на романа „Камбаната“

На добър час на проекта, който вярвам, че ще ни накара да разсъждаваме върху причините за трансформацията на духовните ценности и морал и най-вече, дали сме готови да се съпротивляваме срещу всичко това.

Александър Секулов – драматург, Деян Донков – режисьор и актьор, Кръстю Кръстев – динректор на Драматичен театър Пловдив, Недялко Славов – автор на романа „Камбаната“
Предишна СтатияЛауреатите на Национален конкурс „Плакат“ на училищата по изкуствата
Следваща Статия„Елхата у Иванови“ гостува в Пловдив!
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име