„Горещ афиш с…“ стартира новия сезон на сцената на Държавна опера Пловдив

0
1242

Проектът на Община Пловдив „Горещ афиш с…“ откри новия сезон като надникна зад кулисите на оперите „Палячи“ и „Селска чест“. Организаторите срещнаха близо 100 деца от арт паралелки на пловдивски училища с техническия и сценичен екип на Пловдивска опера. Бяха демонстрирани работата по подготовката на един спектакъл като грим, реквизит и осветление, а диригентът Константин Добройков разказа за ролята на оркестъра, солистите и диригента. Учениците се запознаха накратко с историята на творбите и се потопиха в атмосферата на оперите с изпълненията на Стоян Даскалов, Светлана Иванова и Марк Фаулър.

Проектът „Горещ афиш с…“, стартирал в началото на тази година реализира среща на ученици с  Юлиян Вергов, Асен Блатечки, група  БТР, Мариан Бачев, Стойко Пеев и други популярни лица от българската театрална и музикална сцена. Всеки от тях разказва за своята първа среща с изкуството, за същността на работата си и дава насоки как подрастващите да се ориентират по-лесно в избора на заглавие от културния афиш, което да отговаря на техните лични предпочитания. До момента участие в срещите са взели ученици от Езиковата,  Художествената, Френската и Руската гимназии и училище „Васил Левски“. Срещите се заснемат и споделят в младежки интернет портали и фейсбук, за да станат достояние на по-голям кръг млади хора.

Инициативата е плод на политиката на Община Пловдив да възпитава и приобщава нови публики към културния си календар. Чрез месечни срещи-разговори с гост звезди програмата „Горещ афиш с..“, запознава младата публика от среднообразователните училища с културния афиш на град Пловдив, акценти от програмата и трудния път за създаване на културен продукт.  Благодарение на разговорите с известни лица от музикалната и театрална  сцена младите хора се учат как да се ориентират в информацията за култура, да формират собствено мнение и да бъдат мотивирани да посещават културни събития.

 

 

Предишна СтатияНай-новата премиера – „Пет жени в еднакви рокли“ (галерия)
Следваща Статия„Сестри Палавееви“ В крак с времето
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име