„Набуко“ в Deutsche Oper Berlin

0
531

В дните преди Коледните и Новогодишни празници, за които с радост и надежда се готви целият свят, имах късмета и удоволствието отново да посетя немската столица Берлин и да се насладя на прекрасни оперни спектакли и концертни изпълнения.

Явно, че след двете години на пандемия и силно ограничен културен живот, тази година берлинчани и гостите на столицата имат възможност да се надладят на богата и разнообразна музикална програма.
Днес ще разкажа за посещението ни в Deutshe Oper, където имах възможността да се насладя на един съвременен и оригинален прочит на вердиевия Набуко.
Драматичната история за израелското подчинение под вавилонското иго на цар Навохудоносор си остава един от най-известните сюжети в оперите на Верди.
Впечатлена съм от смелото и нестандартно решение на режисьора  Кийт Уорнър – едно от най-големите имена, познати от съвременната международна оперна сцена. Той изважда своите герои от добре познатата ни епоха, за да създаде една атрактивна смесица от викторианска естетика и стилистиката на предвоенна Европа. Вероятно идеята му е да изобрази прехода между феодалните и буржоазни общества и противоположните естества на две нации – евреите, чиято култура е базирана на писменост, образование и демократични ценности и милитаристично настроените вавилонци.
Сценографът Тило Шефенс и костюмографът Юлия Мюер  пренасят зрителя във времената преди Първата световна война, когато класовото неравенство е в апогея си. Доста еклектично, но и очарователно е решението еврейте да бъдат облечени в кринолинови, но ежедневни сиви рокли, а вавилонските персонажи да носят лъскави модерни тоалети от началото на миналия век, а действието да се разиграва в печатница.
Но да оставим настрана визита и да поговорим за изпълненията.
Изключително впечатлена съм от Амарувшин  Енхбат (Монголия) в ролята на Набуко и Сайоа Ернандес (Испания) – брилянтна в ролята на Абигейл.
Виртуозните и емоционални солови партии оставиха публиката  без дъх.
В ролите: Исмаил – Патрик Кук (Америка) , Закария – Бюнг Гил Ким (Южна Корея), Фенена – Карис Тъкър (Америка), Анна – Мария Мотольгина (Русия), хорът и оркестърът на Немската опера Берлин, под диригентската палка на италианеца Карло Монтанаро.
Мултинационалният екип представи великолепен оперен спектакъл, обединен от гениалната музика на Верди.
Няма да се впускам в подробно описание, защото музиката с думи не може да се опише. Тя трябва да се слуша и усети със сърцето и душата, защото възприемането на това прекрасно изкуство е метафизично!
Затова горещо препоръчвам, ако ви се отдаде случай да посетите Берлин, не пропускайте шанса да си доставите истинско удоволствие с някой от спектаклите на Deutsche Oper !

Предишна СтатияНеочакваният Салвадор Дали пристига в гр. Перущица
Следваща СтатияБерлинската Филхармония представи Арнолд Шьонберг и Антон Брукнер
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име