Иван измайстори паметника на Шипка от сняг

0
1349

Вероятно много хора, които минават по тротоара между двете кръгови кръстовища след Пловдивския панаир, са видели снежните скулптури, появяващи се след всеки нов сняг. Те предизвикват настроение, усмивки и приятни емоции.

Тези дни всички се дивят на паметника на Шипка и Черешовото топче, с което пловдивчанинът Иван Костурски реши да отбележи националния празник на България 3-ти март. Той използва натрупаните купчини от почистването на снега, за да измайстори своите впечатляващи творения. Снежните скулптури се появяват след дълги часове работа и помощ от приятели. Идеята им  е била да направят снежната скулптура в Балкана над Карлово, но след падналия обилен сняг в Пловдив решават, че мястото на паметника Шипка е на булеварда пред денонощния магазин на Иван. За да стабилизира дулото на Черешовото топче, самоукият майстор използва дръжка от метла.

Артистичните начинания на Иван включват и изображения на фараони, герои от детски анимационни филми и, разбира се, снежни човеци. За да запази своите снежни творби, самоукият скулптор ги завива през нощта с найлони.

Ако решите да видите паметника Шипка от сняг, непременно минете покрай магазинчето на Иван, докато температурите още са зимни.

Предишна СтатияИзложбена зала „2019“ представя „Живописта сега“
Следваща СтатияСевдалина и Петър Кочевски с изложба „Без герои“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име