Иван измайстори паметника на Шипка от сняг

0
111

Вероятно много хора, които минават по тротоара между двете кръгови кръстовища след Пловдивския панаир, са видели снежните скулптури, появяващи се след всеки нов сняг. Те предизвикват настроение, усмивки и приятни емоции.

Тези дни всички се дивят на паметника на Шипка и Черешовото топче, с което пловдивчанинът Иван Костурски реши да отбележи националния празник на България 3-ти март. Той използва натрупаните купчини от почистването на снега, за да измайстори своите впечатляващи творения. Снежните скулптури се появяват след дълги часове работа и помощ от приятели. Идеята им  е била да направят снежната скулптура в Балкана над Карлово, но след падналия обилен сняг в Пловдив решават, че мястото на паметника Шипка е на булеварда пред денонощния магазин на Иван. За да стабилизира дулото на Черешовото топче, самоукият майстор използва дръжка от метла.

Артистичните начинания на Иван включват и изображения на фараони, герои от детски анимационни филми и, разбира се, снежни човеци. За да запази своите снежни творби, самоукият скулптор ги завива през нощта с найлони.

Ако решите да видите паметника Шипка от сняг, непременно минете покрай магазинчето на Иван, докато температурите още са зимни.

Предишна СтатияИзложбена зала „2019“ представя „Живописта сега“
Vanya Tringova
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име