Изложбена зала „2019“ представя „Живописта сега“

0
1205
smart

Кураторската изложба на Моника Роменска под надслов „Живописта сега – Пловдив 2021“, отново събира под един покрив различни поколения пловдивски творци. Изявата е второ събиране на утвърдени пловдивски художници от същия куратор след „Графиката сега – Пловдив 2020“ в Галерия „Капана“, която беше посрещната с акламации от публика и познавачи.
Изложбата ще бъде открита на 09 февруари от 17:00 до 19:00 часа в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32.

Със свои творби ще се представят 24-ма пловдивски живописци, поканени от нея. Моника Роменска мотивира отправените покани за настоящата изложба така:
„Поканила съм хора, които живеят с изкуството и в него, които се развиват в собствените си терзания и накрая намират или не отговорите на собствените си въпроси или зададени от другиго“.
Идеята на куратора е да представи чрез нестандартен начин на експониране изявени и млади пловдивски творци.
„Каквото и да кажа за всекиго от художниците, участващи тук, ще е малко и няма да е достатъчно. Всеки един от тях е допринесъл с цялото си творчество, за да бъде Пловдив Градът на художниците. Независимо от развитието на политическите битки, сбивания, победи и раздели – художниците на Пловдив остават да живеят в него.
И някак градът живее такъв, какъв е – чрез тях, благодарение на тях.
Защото те са съзидателна част от многолика България“, споделя Моника Роменска.
Всички изкушени от изкуството на стойностни пловдивски автори могат да се докоснат до тяхното майсторство до 03 март 2021 г.

В най-новото арт пространство в Пловдив –  галерия „Мария Луиза“, можете да видите изложбата на Юли Шумарев (живопис) и Атанас Колев (скулптура).

Юли Шумарев е верен на българските живописни традиции и черпи вдъхновение от българския фолклор и приказки.

Атанас Колев представя някои от станалите негова запазена марка скулптурни инсталации от бронз и инокс. За запознатите с неговото творчество не е тайна, че той бяга от статичната скулптура,  а буквално изгражда резонантни, вибриращи и „музициращи“ творби,  на които биха могли да свирят професионални музиканти. На откриването на изложбата беше демонстриран звукът от една от „инсталациите“ на Наско и от неговия контрабас наистина зазвуча чудесна арт импровизация.

На Арт клуб и галерия „Савов“ гостува Костадин Мухчиев с експозицията „Завръщане“.

В галерия „Капана“ можете да разгледате изложбата живопис, графика и рисунка „Безсмъртие във вечността – Георги Герасимов (1905 – 1977)“. Експонирани са над 160 произведения от големия художник, който завещава всичко, което е създал, на родния си Пазарджик. Експозицията, която е малка част от голямото наследство на автора, изложбата е резултат на дългогодишното сътрудничество между Градска художествена галерия – Пловдив и Художествена галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик.

До 15 февруари в галерия „Възраждане“ ще можете да видите самостоятелната изложба на Васил Петров „Живописен диктат“. Галеристът Краси Алексиева споделя „Да потънеш в живописния свят на Васил Петров е все едно да попаднеш в някой от изворите на живописта. Талантът на твореца не е само да рисува някакъв фигуратив, но да впрегне цветовете да го създадат по техните си закони. Един великолепен автопортрет потвърждава моята теза. Рядко може да се срещне художник, който инстинктивно управлява така багрите, както го прави Васил. Дали е пейзаж, голо тяло или някакви предмети, всичко нарисувано диша чрез живописните откровения на автора“

Галерия „Дяков“ представя художниците, с които работи през 25-те година от основаването си. В чест на юбилея си, галеристката Анна Дякова е поканила 10 чудесни художници, които представят специално нарисувани за случая или съвсем нови творби – Ангел Гешев, Василка Монева,Васил Тенев, Вили Николов, Геракси Гераксиев, Димитър Вецин, Димитър Борисов, Долорес Дилова, Марина Богданова, Станислав Вардев. Експозицията ще гостува на галерия „Дяков“ до 22 февруари, но може да бъде разгледана и онлайн.

Предишна СтатияХристо Бозуков и „Home Office with assistant“ направи фурор в Севлиево
Следваща СтатияИван измайстори паметника на Шипка от сняг
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име