Изложби на плакатите, участвали в конкурса „Плакат-Костадин Отонов“

0
897

Първото събитие по проект „Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство“ е изложба с плакатите от III-ти Конкурс „Плакат-Костадин Отонов“, която ще бъде представена върху оградата на НХГ „Цанко Лавренов“ от 19 септември до 14 октомври 2020 г. Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност. Основната идея е да бъдат показани конкурсните плакати на различни места в градската среда на Пловдив, с което обществеността да бъде запозната с нови гледни точки и съвременен визуален изказ, характерен за бъдещите художници.

Втората експозиция ще бъде показана в двора на НУМТИ „Добрин Петков“ в периода от 15 октомври до 14 ноември 2020 г. Проектът включва и изложба по повод на официалното награждаване на победителите от конкурс „Плакат – Костадин Отонов“, което ще се състои на 19 ноември 2020 г. в Балабанова къща, Старинен Пловдив. На 27 ноември 2020 г. всички плакати ще бъдат изложени в сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. А от 7 декември 2020 г. пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат двадесет конкурсни плакати в Цар-Симеоновата градина.

Националният ученически конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ се организира от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и с любезното съдействие като съорганизатор на Министерство на външните работи на Република България. В селекцията на третото издание участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Гласуването за III-ти Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов“ за училищата по изкуствата към Министерство на културата се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г. чрез онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ „Цанко Лавренов“. Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на: Министерство на външните работи на Република България, Министерство на културата на Република България, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“, както и преподаватели от Национална художествена академия, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, НХГ „Цанко Лавренов“, НГПИ „Св. Лука“, НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, НХГ „Димитър Добрович“ и утвърдени графични дизайнери.

Предишна СтатияПредстоящи прояви на 24-ти театрален фестивал „Сцена на кръстопът“
Следваща СтатияПразниците на Стария град продължават
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име