Изложби посветени на жената

0
1975
Картина на Здравка Василева

Женският месец провокира много от пловдивските галеристи да заложат на експозиции в чест на нежния пол.

Zdravka-Vasileva1
Творба на Здравка Василева

Тази вечер – 07 март се откриват три изложби, които са посветени на дамите. В галерия „Аспект“ ще бъде открита изложбата „Женски светове“, в която свои творби ще покажат три художнички – Здравка Василева, Тата Тарасова и Шукран Истанбулу – представителки не само на различни поколения и стилове, но и на различни националности и държави. Всяка от художничките е ярка представителка както на националните особености на живописта в своята страна, така и на своето поколение.

Платната на Здравка Василева са наситени с неповторимата атмосфера на Пловдив. Пейзажът присъства като мотив през отворен прозорец, стара романтична фасада или силуета на типична пловдивска махала. Тя е художник с афинитет към интериора. Стари скринове и лампи, усещане за някакво невидимо присъствие и спокойствие. Предметите носят своя памет за нещата преди нас. Формите са условни и дават воля на желанието за експеримент с фактурата и цвета в картината. Различно отношение към пейзажа ни демонстрира Тата Тарасова. Картините ѝ са резултат от многобройни пътешествия, отразяват един неспокоен дух, чиито тежнения се изливат не само върху платното, но и в стихове и музика. Тата се представя в изложбата с дузина живописни работи върху платно и картон. „В пейзажите си аз не се опитвам да изобразя всеки детайл на растенията и дърветата, а да предам атмосферата – аромата на цветята, звуците на гората, спокойствието на есента или усещането сякаш наистина си на брега на морето” – споделя Тата.

Третата участничка в изложбата „Женски светове” е туркинята Шукран Истанбулу. И докато при първите две говорим за различна трактовка на пейзажа и за повече или по-малко реализъм, при Шукран Истанбулу всичко е цвят и емоция. Нейните платна са абстрактни, експресивни и носят едно източно по своята същност светоусещане. Ярки чисти багри – синьо, червено, жълто, претворени върху платното като части от ориенталски стенописи, като разноцветната турска керамика. В някои от композициите повтарящите се детайли оформят фигури на пеперуда, слон или сграда, но това, което грабва от пръв поглед, е изригването на емоцията и експресията на пресъздаването.

Галерия „Възраждане“ ще представи една от обичаните пловдивски художнички. Емилия Арабаджиева открива тази вечер своята поредна самостоятелна изложба със заглавие „Цветето“.   За нея галеристът Краси Алексиева казва „Емилия е неукротим дух, работохолик и … мечтател. Професионалист художник, работещ в няколко жанра  – сценография, сценичен костюм, рисунка и живопис. Освен всичко това, тя, вече години, е директор на училището за сценични кадри, което училище успя, с присъщата си воля и силен характер, да превърне в национална гимназия.

Но на първо място Емилия Арабаджиева е художник. Рисунките, които прави, са близки до театралния дух. Те са раздвижени, одухотворени, носят една емоционална наситеност и визуална красота. Изпълнени са сякаш на prima vista и създават илюзия за ангелска крилатост. Една елегантна строгост определя естетическата визия на голите фигури и създава пречки пред лошото въображение.    Пейзажите на авторката са с деликатната структура на преливащите се, един в друг, отенъци на зеленото. Пейзажи от Средна гора, които сякаш са рисувани само през пролетта, когато великото зелено е в царствен разцвет, когато самата светлина е омагьосана да разкрива, да открива зеленото, по-зеленото, най-зеленото. Пейзажи на крехкото равновесие между въздуха и земята. Серията натюрморти с цветя са подчинени на естетска семплост, много често зад тях се простира пейзажът. Цветята са класически поднесени и са оставени сами на себе си, за да  разкрият тайната на красотата си. Авторката ни ги поднася откровено опростено, за да не бъде техният чар нарушаван от излишни елементи. Едрият план определя и тяхната сила на емоционално внушение върху сетивата ни. Емилия Арабаджиева – трудолюбивата пчела, която събира неуморно и скромно, в своя житейски кошер, меда на своите мечтания, въжделения, духовни потребности и обич.“На откриване на изложбата ще бъде представен и новият луксозен каталог на авторката.Korica-Emilia-Lice-1

В галерия „Пловдив“ членовете на Дружеството на пловдивските художници ще представят също тази вечер изложбата „Усещане за жена“. Усещане, което движи живота със цялото очарование и философия на любовта. Над сивото ежедневие, над озлоблението, над низшите пристрастия – просто светлина..! Всички нюанси на това усещане са тема на изложбата посветена на жената. Дами канят, но и мъжкото присъствие на участниците в тази експозиция ще завърши пълнокръвния й образ.Sensation Woman_10x15cm

Но „женският“ месец не провокира само жените за творчески изяви. В залата за временни експозиции на Градската художествена галерия може да бъде видяна една впечатляваща изложба на двама експресивни и дръзки художници. Кирил Иванов и Светлин Колев въздействат върху сетивата на многобройните си почитатели с разточително богатство от цвят, смел избор на теми и сюжети и дръзки живописни провокации. Разположени на двата етажа на Галерията, ярките им платна предлагат емоционално пътешествие из богатото им въображение и наситени страсти.

Предишна СтатияВасил Стоев и Бойко Митков заедно в столичната галерия „Форум“
Следваща СтатияЛили Кючукова и Жената – желана, мечтана, фантазирана
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име