Васил Стоев и Бойко Митков заедно в столичната галерия „Форум“

0
2091

На пъстри абстрактни платна, ведри пейзажи и фигурални композиции, носещи оригиналния живописен изказ и запазен стил на  Васил Стоев, ще могат да се насладят гостите на галерия „Форум“ в София. Васил Стоев си партнира с известния български скулптор Бойко Митков. Изложбата се открива на 7-ми март, само ден преди празника на жената.17098687_766737543473596_1965096869100655807_n

Богатият колорит и специфичният стил са обединяващо звено в картините на Васил Стоев. Именно експлозията от цветове зареждат с енергия и насищат атмосферата с възторга и болката на една живописна драма. Стоев се отличава с експресивни абстрактни платна, носещи както динамиката от цветове и линии, така и спокойните цветови разливи, които сякаш са създадени от ритъма на сърцето.

Бойко Митков е завършил Националната художествена галерия при проф. Илия Илиев. Работи предимно за галерии в Австрия и Швейцария, участва в мащабни архитектурно-художествени проекти. Неговата творба „Метаморфоза“ е селектирана през 2011 година за колекцията на Европейския парламент.

Произведения на Бойко Митков притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия,  Музеят на Олимпийското движение в Лозана, Музеят на съвременното изкуство в Дьор, Унгария. Творба на Митков може да се види в представителството на „Нестле“ във Виена.  17141250_640855789441520_769708668_n

Галерия „Форум“ е една от най-старите частни галерии в България. Основите на дългата й история са положени през 1997г. в гр.Пловдив под името арт галерия „Жорж Папазов“. От тогава до сега галерията е реализирала стотици изложби на едни от най-утвърдените български художници. Сред имената, които галерията е представяла са акад. Светлин Русев, Вежди Рашидов, Енчо Пиронков, Любен Диманов, Никола Манев, Милко Божков и много други значими български творци. Освен тези експозиции, галерията може да се похвали и с представителни изложби на някои от най-големите български класици  „100 години Златю Бояджиев“, ретроспективна изложба „Чародеецът Димитър Казаков-Нерон“ с представяне на филм за художника от големия френски изкуствовед Жан Мари Дро, ретроспективна изложба на Георги Божилов-Слона, ретроспективна изложба на Цанко Лавренов и други. Редом с изложбите на големите български автори, галерията се гордее, че е показала пред българската общественост и чуждестранни автори с богато портфолио като Пиер Фава (Франция), Рене Фуре (Швейцария), Пьотр Оссовский (Русия), Ангелос Пападопулус (Гърция), Едуардо Аниевас (Испания), Мустафа Аяс (Турция). През 2008г. галерията затвърди позициите си като откри свое представителство и в гр. София с името „Форум“. Вече тя се е утвърдила пред  българската аудитория и общественост като сериозна галерия, представяща изкуство на най-високо ниво, галерия със собствен почерк и престиж. Галерията има за основна задача да представя българското изкуство и в чужбина. В потвърждения на това, можем да се гордеем с 10 поредни годишни участия на Аrt fair Istanbul, изложба в европарламента в Страсбург по случай приемането на България в Европейски съюз, различни пътуващи експозиции в партньорски галерии в Берлин, Виена, Лондон, Анкара.

Предишна СтатияАнгел Гешев и Стоян Куцев откриха самостоятелни изложби
Следваща СтатияИзложби посветени на жената
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име