Пролетно настроение завладя пловдивските галерии

0
606

Навръх празника, в който всички приветстваме светлината, радостта и цветовете, изложбените зали в Пловдив ще погалят сетивата ни с множество интересни изложби.

Тази вечер, 22 март, от 18.00 часа, в галерия „Сигна“ ще бъде открита изложба на една от най-обичаните и с разпознаваем собствен стил пловдивски художнички – Лили Кючукова.

През 1983 г. тя завършва Факултета по изобразително изкуство във Велико-Търновския университет, а от 1991 г. е член на Съюза на българските художници – София. Нейни картини участват в повече от 40 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Още през 1996 г. тя има свое авторско представяне в Квебек, Канада. През 2006 г. по покана на известната „График Арт Галери“ в Сидни – Австралия, експонира и там своя изложба. Събитието открива Българският посланик Любомир Тодоров. От 1998 до 2013 г. представя свои творби във Франция, Холандия, Швейцария и др., заедно със съпруга си – известния френски художник – сценограф Ален Роа. През 2017 г. журито на Международния салон за модерно и съвременно изкуство в Париж определя на Лили Кючукова Trophee Jean-Charles Hachet – Grand Prix Europeen d^Art Contemporain за участието й с картини.
Нейни творби са притежание на Градската художествена галерия – Пловдив, Градската художествена галерия – София и др. Присъстват и в много частни колекции в страната, Франция, Германия, Холандия, Белгия, САЩ, Австралия, Швейцария, Италия, Англия, Люксембург и др. Фокусирани са към жената, нейното интимно пространство, чувства и емоции.
„Някои от моите картини са вдъхновени от един видян случайно поглед или жест на ръка, поставена на хълбока на жена…“, казва Лили.
А ето какво споделя за нея и творчеството й изкуствоведът Красимир Линков: „Картини, които искаме да притежаваме. Наслаждаваме се на изключително интимна тема и фин колорит, създадени като че ли специално за нас. В плен сме на един образ и не можем да го напуснем – образът на жената. Цялата история на изкуството е изпълнена с тази тема – жената – майка, жената – любовница, жената – героиня, жената – символ на красота и съвършенство…. Художници като Тулуз Лотрек и Жул Паскин изтъкнаха в него личното, противоречивото, интимното, скритото зад „голямата естетика“ в своята простота и всекидневност, съдържание.
Важността на това виждане идва от идеята, че следвайки природата, драматично осъзнаваме, че всъщност само вървим покрай формата, чрез която я наблюдаваме. Виждаме очевидното и баналното, а съдържателното ни убягва. Лили Кючукова създава галерия от женски образи, които носят специалната атмосфера в себе си. Те не са на определено място, те са самото място – Париж, Амстердам или безименни улици, кафенета и будоари, където и да е по света……. Това изкуство може да бъде разбрано, когато човек го открие, като видение в щрих, цвят и безкрайно чувствени форми!“

На деня на пролетното равноденствие, 22 март, галерия „Аспект“ представя един изключително интересен, нов за галерията автор – Денислав Сираков. „Персона“ е първа самостоятелна изложба на скулптора в града под тепетата.

„Персона“ – с това мото на изложбата искам да наблегна на аспекта на нечий характер, личност или предмет, които се представят на другите, или образа, който съзнателно или несъзнателно проектира на света. Може да се разглежда като публично лице или „маска“, която някой носи в социални ситуации или когато взаимодейства с други. “ – споделя Денислав Сираков.

В експозицията са представени девет скулптури от бронз, една от карарски мрамор, както и две пана, изработени от метал, мрамор и 23 каратово злато. По стените на галерията са експонирани 9 ескиза, създадени през последната година, изцяло за участието в галерия „Аспект“.

Кулминацията на изложбата на Денислав Сираков ще бъде внушителната, двуметрова скулптура от метал „FUNKY”, която ще бъде разположена в откритите площи пред галерията.

Изложбата се открива на 22 март, сряда, в 18.00 часа и ще остане в галерията до 11 април.

За автора

Денислав Сираков е роден е на 30 януари 1977 година в град Пловдив. Запалва се по скулптурата покрай баща си Иван Сираков.
През 1997 г. е приет за студент в специалност „Скулптура“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, където през 2002 г получава магистърската си степен при проф. Милан Андреев.
Освен със скулптура , Денислав Сираков се занимава и с леене и реставрация. Реставрира и изработва десетки паметници в България. Сред тях са и множество паметници на загинали във войните.
За мащабната си творческа дейност Денислав Сираков е носител е на престижната награда „Култура“ на Община Велико Търново.

На Първа пролет,  галерия „Резонанс“ отбелязва своя 13-ти рожден ден с изложба „13 нюанса на резонанса“. 13 творби на 13 значими автори ще ви очакват в галерийното пространство на „Резонанс“. Поканата е за всички приятели на галерия „Резонанс“, които желаят да споделят хубавия повод на 22 март, от 18.00 часа.

От 24 март до 14 април в галерия „Лабиринт“ ще можете да видите най-новите платна на пловдивския художник Любен Хранов. Изложбата, която е озаглавена „Осъзнати сънища“, е едва втората самостоятелна изява на младия автор, но платната му покоряват зрителя с мощ и изключително цветоусещане.

Роден и израснал в Пловдив, Любен Хранов смело продължава художествените търсения в абстрактния и символния изказ на поколения пловдивски художници като добавя и своето ярко светоусещане. Завършва училището за сценични кадри, а след това и специалност „Дърворезба“ в Националната художествена академия в София. От малък помага в ателието на чичо си, известният живописец Атанас Хранов и така изгражда стабилна основа за своето творческо развитие. Още с първата си самостоятелна изложба живопис през август 2021 г в галерия „Мария Луиза“, той задава посоката на творческите си търсения, показва връзката между пластичните решения в скулптурите и абстрактната геометрия в платната, разгръщането на пространството с композицията на множество планове. Настоящата изложба представя един осъзнат автор, формиращ отличителен пластичен изказ, все по-изчистен от външни влияния и верен на себе си.

На 28 март, галерия „Артистика“ ви кани на откриване на една от най-забележителните провокации за сезона.  Изложбата със заглавие „SPACE TRANSIT“ на Хисто Бозуков отново ще разбуни духовете и ще заплени почитателите на младия художник.

Ето какво авторът споделя за концепцията на изложбата си: „SPACE TRANSIT“ е комуникация на един космически обект с друг. Количеството светлинна енергия, погълнато от космическия обект при тази комуникация, показва колко голям е той, в сравнение с другите космически обекти.

Така е и в истинското изкуство.

„SPACE TRANSIT“ е една изложба за светове и вселени, които се раждат и заживяват собствен живот“.

В изложбата художникът Христо Бозуков показва картини, които комуникират с абстрактни вселени от мисли, емоции и чувства. Картините имат вътрешна наситеност със светлинна енергия, която разкрива доминантата във всяка картина.

Така всяка една картина притежава своя собствена история, впечатление, провокация от нещо или някого, цвят, място, обект, образ и всичко, което може да си представим в една абсолютна и изцяло абстрактна вселена, пресъздадени чрез цветовете на боите, като изразно средство, върху платното и обвита в тайнствена мистичност, поезия, музика, мечти и светлина. В картините се виждат светове с графитени ефекти, символично пресъздаващи типичните за космоса багри. Силната енергия и екстремният ритъм на платната изострят сетивата и премахват материалните граници, за да достигнат до неподозирани дълбини на подсъзнанието, чрез оригиналните прозрения в художествената интерпретация на динамиката на света и живота.

Христо Бозуков обогатява собствения си неповторим почерк и паралелно пресъздава вътрешните си емоции и отразява времето, в което живеем, защото всяка една картина е въплъщение на нарисувани мисли, изразени чувства, отражение на събития и поглед в бъдещето. Авторът успява по един магично-абстрактен начин да реализира и представи творбите си и едновременно с това интерактивно да комуникира със зрителя, разказвайки преживяното чрез творбите си.

Заповядайте на откриване на изложбата „SPACE TRANSIT“ на 28 март от 18:30 ч. – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

На 28 март, от 18.00 часа, галерия „Възраждане“ ви кани на „Интроверти“ – изложба живопис на Венцислав Диков.

„Картини, в които има провокации и които търсят провокации, понякога съзнателно, понякога – не. Нестандартни решения за стандартни обекти. Различни гледни точки за една гледна точка. Картинен свят, в който картините са само повод да решиш – да или не. Да ги харесаш, но да тръгнеш срещу себе си. Да тръгнеш срещу себе си, но да ги харесаш. Лица, които няма да видиш другаде.
Изобщо, пригответе се за емоционални и рационални енигми“. Краси Алексиева, 2023 г. Изложбата ще може да бъде разгледана до 17 април.

Венцислав Диков е роден в София през 1979 г., в семейство на музиканти. Рисува от ранна детска възраст. Предпочита да запази самобитния си стил в изобразителното изкуство и избира да следва музика. Завършва НМА „Панчо Владигеров“, по-късно Hochschule für Musik в Мюнстер, Германия, със специалност класическа китара.
От 2003 г. Венцислав Диков е еднакво активен като художник и като музикант. Имал е над тридесет изложби в България и в чужбина (Токио, Париж, Берлин, Брюксел, Кьолн, Барселона, Люксембург и др.) Участвал е в арт-резиденции (Япония, Словакия, Сърбия) и групови изложби (България, Германия, Турция, Сърбия, Словакия, Люксембург и др.) Негови картини са собственост на частни колекции по цял свят.

Също на 28 март от 18.30 часа в галерия „Савов“ ще бъде открита съвместната изложба на Мичо Димитров и Юлиана Павлова „Пролетна фантазия“.

Пролетното настроение влиза в Арт клуб „Савов“ с прекрасните и цветни картини на двамата творци, които са обичани от пловдивската публика. Творбите на художниците се допълват по великолепен начин в своеобразен диалог, въпреки различните техники които използват. Мичо Димитров традиционно рисува с акрил върху платно докато Юлиана Павлова рисува върху метал. Изложбата им „Пролетна фантазия“ ще бъде открита с много настроение и музика.

Предишна СтатияИзложби в навечерието на женския празник
Следваща СтатияС голяма изложба „Душата ми в храма“ Вълчан Петров отбелязва юбилея си
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име