Пролетта настъпи в пловдивските галерии /галерия/

0
1736

Всички пловдивски галерии отдават дължимото на пролетта, радостта и красотата.

Пролетна сборна експозиция със специалното участие на Ангел Пачаманов беше открита в галерия „Виа Артис“. Пачаманов  се слави със  слабостта си към природата и нейното изящество.  Красотата на природата е изобразена в картините му с нежност и преклонение. Цветята са олицетворение на събуждането, разпукването и новия живот.  Светът е цветен, жизнерадостен и положителен.

Галерия А+ отново събира десет автора с формати 100х100, но този път това се десет талантливи дами. Тук са платната на Гергана Николова, Диана Папазова, Емилия Арабаджиева, Женя Бозукова, Зина Жекова, Ирина Гърдева, Маргарита Джарова, Паолина Тодорова, Снежана Фурнаджиева, Светла Георгиева, Цвета Морова, Яна Илиева. Изящество и талант, това са двете думи, с които мога да опиша експозицията.

Не мога да пропусна прекрасната фотографска изложба на Тихомир Пенов, открита в галерия „Arsenal of atr“ в Капана. Той е озаглавил експозицията си с химическата формула на водата „H2О“. И наистина, обективът му е уловил  различните превъплъщения на водата, която е невероятно красива както под формата на ледени и снежни късове, така и като дъждовни капки, разноцветни облаци, бистри ручей или морски вълни.

Галерия „Резонанс“ отбележи своята шеста годишнина с една изумителна изложба на Веско Велев. Следващите шест констатации на прекрасния поет Недялко Славов описват художника най-точно –  „Той е от творците, които имат куража да живеят живота. А това означава, че има способността да се радва на пълнокръвната си сетивност, като отива и се връща до и от истинското познание, постигайки го чрез разума и сърцето си.

Поради или въпреки това, Веско Велев притежава удивителната способност да продължава и доразвива художествените идеи на природата, като превръща предметите и природните форми в произведения на изкуството.

Веско Велев е от малцината съвременни художници, които не се борят със себеизразяването си, като съсипват в тази изтощителна битка и околните, а прави всичко това с една удивителна лекота, присъща на самородния талант.

Веско Велев е стоик поради осъзнатата си мисия на творец, в която творецът се превръща във филтър за черното на живота, като го оставя за себе си, а препраща светлината към хората.

Веско Велев е щастливец поради умението си да разговаря с овошките в градината си, с любимото си куче, с приятелите и непознатите, да предсказва дъжда един ден преди това, да улавя склонността на снега към лилавите тонове, да познава качествата на червеното вино по тънкия ирис, който оставя линията на нивото му в каната, да вижда сломената цигулка в тялото на старицата, както и грифа на виолата – в раменете на момичето, изобщо да върти калейдоскопа на въображението си както си иска, и поради това, знаейки или незнаейки, че е щастливец и истински творец, да ни прави част от щастието да си жив“.

На 05 април от 18:00ч., в навечерието на най-знаковия християнски празник – Великден, Дружество на пловдивските художници ще посрещне своите приятели и ценители с пъстроцветно ухание на букет от багри, форми и послания в изложбата „Цветове“.  Заповядайте!

Предишна СтатияКатолици, протестанти и арменци празнуват Възкресение Христово
Следваща СтатияПловдивският театър се окичи с две награди „ИКАР“ и беше отличен за добър мениджмънт
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име