Концертите на Стинг, Шаги и Имани повдигнаха някои въпросителни

0
2196

Меломани от Пловдив и гости от цялата страна изпълниха до краен предел Античния театър в две поредни вечери, за да се насладят на изпълненията на  Стинг и Шаги. Концертът на двете световни звезди събра хиляди техни фенове, които бяха пристигнали от различни краища и дори от чужбина, за да чуят своите любимци.  Стинг и реге звездата Шаги изпълниха няколко песни от излезлия съвсем скоро техен съвместен албум 44/876, както и едни от най-популярните им и обичани хитове и вдигнаха публиката на крака. Хората не спряха да пригласят и танцуват на любимите си парчета.

Седмица преди това, отново на Античния театър, се състоя концерта на друга обичана изпълнителка – чаровната и талантлива поп-соул звезда Имани. Тя предложи едно изключително емоционално преживяване, което ще остави спомен за дълго.

И въпреки прекрасните концерти, които зарадваха хиляди почитатели с музика от световна  класа и изпълнители на изключително високо ниво, ще си позволя да направя един коментар за отношението на организаторите, което явно е подразнило цялата журналистическа гилдия в Града под тепетата.

Лично за мен, а както разбирам и за по-голямата част от моите колеги, остана сериозна доза разочарование и огорчение, породено от организаторите, които по неизвестни поне на мен причини, наложиха пълно ембарго върху професионалното заснемане и отразяване на концертите. Голяма беше изненадата ми, защото и на двата концерта не бяха допускани фотоапаратите и професионалната снимачна техника на журналистите. Още на входа тя ни биваше отнемана, но снимането със смартфони и дори излъчването на живо от публиката не беше забранено. Вероятно целта е в спазването на авторските права, но защо единствено журналистическата гилдия бе заподозряна в желание да ги нарушава? През годините на Античния театър са гостували десетки световни звезди и както аз, така и колегите ми винаги сме спазвали регламента за фото и видеозаснемане, без да се налага да ни конфискуват техниката. Да се подлага на съмнение професионалната ни етика е най-малкото обидно!

Днес колегите от „Марица“, „Под тепето“ и „Plovdiv 24“ излязоха с Отворено писмо до организаторите на концерта на Стинг и Шаги „София Мюзик Ентърпрайсис“, в което се казва „ Ние, издателите и главните редактори на регионални пловдивски медии, смятаме, че ни бе отнето правото да информираме качествено и адекватно аудиториите за едно от знаковите културни събития в Пловдив тази година – концерта на Стинг и Шаги на Античния театър… Нито един от нашите репортери не бе допуснат до концерта със снимачната си техника…В крайна сметка ние не успяхме да представим на читателите си съдържание с адекватни към него изображения, което означава, че не сме си свършили работата…“ Писмото завършва с апел  към организаторите за бъдещо сътрудничество и възможност да предоставят на медиите акредитационни списъци за предстоящите концерти, за да можем да отразяваме адекватно събитията, които са част от Културния календар на града.

Изказвам пълната си подкрепа на исканията в Отвореното писмо и се присъединявам към апела на колегите, като само искам да допълня, че правилата за достъп на акредитирани журналисти трябва да важат за всички културни прояви, защото концертът на Имани бе организиран от „Keen Acts“, а на Стинг и Шаги – от „София Мюзик Ентърпрайсис“.

Извинявам се за недоброто качество на снимките, които са правени с мобилен телефон, тъй като професионалният фотоапарт бе „конфискуван“.

Предишна СтатияОткриване Международен фестивал “Дни на тракийската култура” 2018
Следваща СтатияЛятото в Пловдив започна с интересни изложби
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име