Лятото в Пловдив започна с интересни изложби

0
2416

Георги Щърбев зарадва приятели и почитатели с великолепна изложба, подредена в китния двор на галерия „Червеното пони“.

Творбите на Георги Щърбев отново демонстрират интереса му в областта на нефигуралната живопис – живописта на материята. Те са релефни, с богато и сложно обработена структура, притежават специфичен колорит и философска дълбочина. Абстрактните картини сякаш разнищват пластовете време, за да създадат диалог между миналото и съвремието. Нефигуралните композиции са изчистени от конкретика и оставят за зрителя само същественото и свободата в търсене на „невидимото за очите“. Те докосват интуитивното и подсъзнателното чрез значения и смисли, изградени и кодирани в картината.

Георги Щърбев е роден през 1972 г. в Пловдив. От 2000 до 2004 година учи в Академия за изящни изкуства в Рим при проф. Делисанти, специалност „Живопис”. Художникът се отличава с лаконичен, категоричен стил и дори агресивен стил на изразяване, но това придава изчистеност на изказа и силно въздействие.

В галерия Възраждане беше открита живописна изложба по случай 60-та годишнина на доц. Иван Узунов. Изложбата има ретроспективен характер, защото в нея са включени както най-новите произведения, така и по-стари картини на художника. Творчеството на Иван Узунов отдавна е територия на един по-добър свят, територия, защитена от пошлостта, лошотиите и чернилката. Територия, благословена с талант, лиризъм, обич и милосърдие, казва за него галеристът  Краси Алексиева. Иван Узунов е чудесен живописец, талантлив майстор на формите, авторът отново ще потопи зрителите в своя човешки и творчески свят, изпълнен с добри чувства, цветни копнежи, елегантна динамика на мечтанията и кокетни заигравки с живописната амалгама на таланта на твореца. Художникът е роден през 1958 година в гр. Габрово. Завършил е Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” през 1982 г. В момента е редовен доцент по живопис и ръководител на катедра “Живопис”. Има осъществени над 23 самостоятелни изложби в България, Италия, Португалия и Сащ, както и участия в десетки общи изложби в България и чужбина.От 1991 година работи многократно в Италия, където реализира пет монументални творби в църквите „Мадона де ла Салуте“ – Мазер, „Сан Роко“ – Казоне, „Сан Пиетро е Паоло“ – Кастелло ди Годего, „Мадонна ди Глория“ – Белуно.Изложбата на Иван Узунов ще продължи до 06 юли.

В галерия „Аспект“ беше открита третата самостоятелна изложба на творческия тандем Нина и Иво Петрови. Двамата художници са представители на плевенската школа, известна със своите традиции и големи имена в българската живопис. Завършили са тревненското училище за приложни изкуства, а след това – живопис във Великотърновския университет. Живеят и работят в Плевен. Представят творбите си предимно в чужбина, основно във Франция, Испания и Русия.
Нина и Иво работят в сферата на фигуралната живопис с подчертан ретро привкус. Като творци те са силно повлияни от Бел епок – периода преди Първата световна война, характеризиращ се с ускорен технически прогрес, икономически растеж, мир в политическите отношения, разцвет на културата и изкуството в много европейски страни, преди всичко Франция и Великобритания. Това е златната епоха на автомобилостроенето и въздухоплаването, на малките кафенета и кабарета, време на разцвет на фотографията, зараждането на киното, значителни успехи на науката, археологическите проучвания и модернизма в изкуството. Бел епок се характеризира и с известна доза носталгия и понякога на него се гледа като на изгубен рай. Общото настроение е оптимистично, примесено с безгрижие.
Нина и Иво ценят маслените бои заради тяхната пластичност и гъвкавост, Нина с времето се ориентира към едноцветното рисуване, като прибягва по-рядко до нюанси. Иво напротив – сякаш по интуиция противопоставя на носталгията ярки, весели цветове. Двамата художници работят върху героите и върху общата композиция на картините, за да пресъздадат ретро атмосфера.
Докато Нина претворява с безспорна елегантност една нежна тъга, смесена с оптимизъм, отвежда ни в свят на старовечен чар, в който заедно живеят поезията, женствеността и загадъчността, Иво залага повече на сюжетността, на загатнатата еротика и яркото излъчване на своите персонажи. Всичко, идващо от миналото, е вдъхновение за Нина: снимките, филмите, постерите, старите семейни саги и ценностите от миналото са също неин творчески извор. Иво не само разказва истории, наситени с много цвят, детайл и типични за ар-деко орнаментика и символи, но и често заявява позиции. Нина е самата деликатност, Иво е избухване на идеи и страст – все доказателства, че противоположностите се привличат не само в живота, но раждат и успешни творчески тандеми.
Артистичното семейство рядко прави изложби в България, още повече заедно. Но галерия „Аспект“ е специално място за тях и както Иво споделя в едно интервю: „Единствено в Пловдив се почувствахме като в европейски град на наша изложба, една сложна комбинация от хора, атмосфера и отношение”. Привилегията да посети настоящата изложба на Нина и Иво Петрови пловдивската публика ще има от 13 до 30 юни.

Аспарух Сърбов откри своята самостоятелна изложба в хотел-ресторант Хеброс в Стария град.
Аспарух Сърбов е художник на динамиката и на покоя. Звучи на пръв поглед парадоксално, но е вярно, защото това е същността на баланса.
Съвършеният баланс на динамичния размах на четката, недоизказан и сякаш воден от порив на вятъра и на сякаш притихналия между два порива сюжет, обладан от покоя на съзерцанието. Селцето, бяло и невинно сгушено в ярките багри на есента.
Забравена на закачалката червена шапка и недопито вино за двама. Останки от храм, огрети от ослепително средиземноморско слънце на фона на море. Музикални инструменти, които си почиват, а джазът все още звучи в мека цветова хармония с акценти в драматично червено и черно. И отново брегът, самотното дърво и завърналите се след успешен улов лодки. А човешкото присъствие? Това си ти, зрителю, готов да избереш своята приказка и да влезеш в нея.

Галерия „Синга“, ситуирана в Гранд хотел Пловдив, посреща лятото с изключително нежни и изпъстрени с музика и светлина картини. Варненската художничка Петя Папазова зарадва пловдивските си почитатели с изложбата си озаглавена „Лирично“. Папазова е от разпознаваемите и много харесвани съвременни български автори. Тя е в първата редица на художниците-поети в живописта. Впечатляващ колорит, съчетан с нежен рисунък и бликаща светлина, ни отнасят в мечтания романтичен свят на всяка чувствена, търсеща и вдъхновяваща жена, обкръжена от недотам съвършеното и дори грубовато съвременно обкръжение. От картините на Петя сякаш звучи тиха и релаксираща музика, хармонизирана с фините вибрации на Вселената. Изложбата ще остане до 9 юли включително.

Изложбата на Ралица Бурова – „Някога, някъде там…“ може да бъде разгледана в залата на Пловдивски  културен институт. Ралица Бурова ни представя картини изпълнени с много романтика, нежност и красота.
Потопете се в необятния творчески свят на Ралица Бурова.

Явора Петрова представя своята изложба под надслов „Девет сюжета от Новия завет“ в галерия UP.A.R.K. И както подсказва заглавието, художничката ни представя своя поглед върху  цитати от Новия завет. Изображенията са върху дърво, прибавен е метален обков, смоли и други материали, за да може зрителят да види едни многопластови платна. Картините й са продължение на идеята за духовно израстване и вглъбяване. Те сякаш са един разговор със себе си, в който  прозира желанието да се извисим чрез духовността.

Градската художествена галерия представя младия художник от Испания Чабиер Алконеро (Xabier Alconero), който показва изкуството си за първи път в България. Ценителите могат да видят 25 гравюри на баския график, създавани през изминалите две години, които са подредени в Залите за временни експозиции. Чабиер Алконеро е роден през 1990г. в Дуранго (Баския), Испания, но по настоящем живее и работи в Мадрид. В испанската столица  е завършил „Комуникация и аудиовизуална продукция“. Работи и експериментира в различни сфери: фотография, режисура на  късометражни и анимационни филми. От 2016 г. Алконеро експериментира с техники в изобразителното изкуство и фотографията и тяхното смесване, но предпочита да твори главно в техника гравюра, която намира за аналитична и едновременно с това – интуитивна . Неговата колекция от гравюри „Мадрид“, реализирани между 2016 и 2017, представя реални места, чувства, спомени и драматични моменти от неговия живот. Творбите на Алконеро имат за цел да пресъздадат емоцията, която авторът е изпитал в момента на създаването им, с такава детайлност, че и самият зрител да долови и почувства същото вълнение, през което той е преминал. Голяма част от гравюрите създават носталгично настроение. Преобладаващите цветове са сиво, охра и черно. Всяка творба сама по себе си има сюжет, а заедно в колекция графиките разказват истински истории – историите на Чабиер Алконеро. Все пак авторът оставя на зрителя възможността сам да интерпретира значението на формите и цветовете и да се остави на тяхното въздействие в момента на съзерцаването им.

На втория етаж в Градската художествена галерия беше открита самостоятелната изложба живопис на художника Васил Тенев „Видения“. В изложбата са включени повече от 25 творби, създадени през последните две години и непоказвани досега пред българска публика. Произведенията са в характерни за автора стил – абстрактна живопис в комбинация с пластични елементи. Васил Тенев е роден на 5 май 1962 г. в гр.Мадан. Той е магистър по графичен дизайн в Националната художествена академия в София, в класа на проф. Димитър Серезлиев (1996). Възпитаник е на Училището за изящни изкуства в Пловдив(1981). Работи в областта на живописта, графичния дизайн и керамиката. Негови творби могат да се видят в редица частни колекции в България, Италия, Германия, Австрия, Словакия и Дания. Носител е на Първа награда от 10-и Международен конкурс по живопис Trofeo Arte Nel Mondo в Чезенатико, Италия (1994).

Предишна СтатияКонцертите на Стинг, Шаги и Имани повдигнаха някои въпросителни
Следваща СтатияМеждународен Майсторски клас възражда интереса към сценичния дизайн /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име