Откриване Международен фестивал “Дни на тракийската култура” 2018

0
1604

За шеста поредна година Културен център „ТРАКАРТ“ организира Международния  фестивал „Дни на тракийската култура“.

Официалното откриване е тази вечер – 20 юни от 18.00 часа на Римския стадион. Програмата ще започне с концерта „Среща на цивилизации“ с изпълнения на живо на Хетски ансамбъл, които ще свирят на исторически хетски инструменти, след което ще бъде представено дефилето „Следите на хетите“, в което са включени костюми с изображения  от хетски релефи със съвременна адаптация.

На откриването на фестивала акцент ще бъде детското творчество, представено от Ансамбъл „Престо“ при НУМТИ „Добрин Петков“ с ръководител Пенчо Пенчев и Арт група “Славена”-Пловдив с художествен ръководител Мирослав Караделев.

Фестивалната програма обхваща две направления – Музика и Слово – представени от международна научна конференция “Когато Слънцето беше бог”, концерти, театрални постановки,  изложби,  излъчване на филми, демонстрации.

На 22 и 23 юни 2018 г в Културен център „Тракарт“ се открива международна научна конференция „Когато Слънцето беше бог“, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози – проф. дин Валерия Фол, проф Иван Маразов, проф. др.Тайфун Йълдъръм /Турция/, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и др.

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

В програмата интерес предизвикват изложбите:

  • Изложба “Пътешествие във времето”, посветена на 85 год. от рождението на проф. Александър Фол;
  • Фотоизложба „Неразказаната приказка за българската история“;
  • Фотографска изложба и презентации „Танци, музика и костюми на хетите“,
  • Изложба на пластични изкуства “Хетите в слоевете на Анадола“;
  • Изложба с копия на аксесоари, музейни експонати от изкуството на хетите, Турция.

Филмите, които ще бъдат представени на публиката са на Цветан Симеонов –  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми.

Театралната постановка „Сердарят“ (Войводата, защитникът) на Група „12+3“ – актьорско майсторство към ПУ „Паисий Хилендарски“ е включена в програмата на фестивала на 21 юни от 17.30 часа.

„Сердарят“ е написан от Григор Пърличев на катаревуса – средновековния гръцки литературен език. Поемата спечелва лавров венец на поетическия конкурс в Атѝна през 1860 година. Призът тогава е равностоен  на днешната Нобелова награда за литература.

Музикалните изпълнения на Дамски Хор „Тримонциум“с диригент Ваня Атанасова и Девическа хорова формация „Евмолпея“ с диригент Рада Славинскаса са част от музикалната програма, а в последния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал „Дни на тракийската култура“ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Реализирането му способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът е част от културните събития, посветени на 2018 –  Европейската година на културното наследство и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и в партньорство с Институт по балканистика с център по тракология към БАН, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив и с медийното партньорство на Радио Пловдив и Радио КатраFM.

Входът за всички събития е свободен

 

Прилагаме програмата на фестивала

www.trakart.orghttps://www.facebook.com/centerTrakart/

Предишна СтатияМулти култи китчън Индия в Пловдив
Следваща СтатияКонцертите на Стинг, Шаги и Имани повдигнаха някои въпросителни
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име