Лауреатите на Национален конкурс „Плакат“ на училищата по изкуствата

0
1751

Сахак Касапян от НХГ „Ц. Лавренов” и Ивет Петкова от НГПИ „Св. Лука” станаха лауреати на националния конкурс „Плакат“ на училищата по изкуствата. В залите на Балабанова къща се състоя официалното представяне на първата в България ученическа изложба, организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Държавна агенция за закрила на детето, а журито връчи две първи награди. На откриването бяха обявени победителите в конкурса, които бяха избрани след селекция от специално жури с председател – гл. асист. д-р Ненко Атанасов от НХА, София. Възпитаникът на Художествената гимназия  грабна приза с творбата си „Лабиринт”, а Ивет спечели журито с произведението „Много си сладка”.

Втора награда спечели Йоана Карчева от НГПИ „Св. Лука” за плакатът „Домино”. На трето място се класира Хатче Алиева от НХГ „Димитър Добрович” за произведението „Пристрастен ли си?”. Комисията даде и пет поощрителни награди на Силвия Иванова от НХГ „Димитър Добрович”, Сливен и възпитаниците на НХГ „Ц. Лавренов” – Атанас Каракашев, Златина Илиева, Йоана Караиванова и Радослава Иванова. Георги Костадинов от НХГ „Ц. Лавренов” беше отличен с награда за най-млад автор. Всички наградени получиха специални грамоти, а официалната церемония по награждаването ще бъде проведена през месец декември в Държавна агенция за закрила на детето, София.

В престижната и интересна експозиция са включени творбите на 51 ученици от училищата по изкуства и култура към Министерство на културата, които се обучават в специалностите „Рекламна графика“ и „Компютърна графика“. Произведенията участваха в първия национален конкурс за рекламна графика „Плакат“, а темата на конкурса е „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“ и е поставена от ДАЗД. Изложбата е посветена на Международния ден на детето.

Плакатите са на ученици от училищата по изкуства и култура към Министерство на културата, в които над 500 деца се обучават в специалностите „Рекламна графика“ и „Компютърна графика“. Произведенията за селектирани по време на Национален конкурс за рекламна графика „Плакат“, а темата на конкурса е „Сигурността на децата в реална и виртуална среда “ и е поставена от ДАЗД. Тематиката е свързана с правата на децата. Изключително важен е погледът на младите хора, тяхното виждане за света, в който живеят и растат, а също и посланието, което ще отправят към своите връстници. Цели на конкурса са да се покажат оригиналност на мислене, креативност, цветова култура и индивидуалност, да се демонстрират възможности при работа със специализирани програми за графика и дизайн, както и рисуване на ръка и да се изразят възможностите за намиране на плакатни решения в различни теми: социални, културни, спортни и други. Текстът към плакатите е свободен, по избор на автора, но свързан с темата на конкурса. Право на участие в конкурса имаха ученици на възраст до 18 години.

Предишна СтатияМулти култи китчън ви среща с шоколадите „Гайо“
Следваща СтатияВ светлината на прожектора Деян Донков – Моноспектакълът за всеки е смелост и предизвикателство
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име