Рангел Стоилов – Бачо, Иван Краевски и Аспарух Сърбов гостуват на „Бялата къща“ /галерия/

0
1895

Културен център „Бялата къща“ събра колкото различни по стил и възраст, толкова и близки по светоусещане творци. Арт-пространството е приютило бронзовите пластики на Рангел Стоилов – Бачо и живописните платна на Иван Краевски и Аспарух Сърбов. И тримата са познати отдавна в публичното пространство и имат своите верни почитатели, а творбите им са заредени със силна енергия, богат колорит, елегантна форма и силно емоционално въздействие.

Резбар и скулптор, гайдар, кавалджия и писател, носител на наградата „Пловдив“ – всичко това охарактеризира колоритния творец Рангел Стоилов-Бачо. Той се представя с малки пластики от бронз, в които е вплел символи от древногръцката митология – крилатата богиня на победата Нике, богинята на мъдростта и войната Атина, митът за Икар. Рангел Стоилов извайва триизмерното пространство с изключителен усет и чувство за владеене на формата. Самият той признава, че е подвластен на темата за единението на космически и духовни сили. Защото духът опложда, а материята ражда и в нея вибрира реалната форма на живот. И всичко опира до мъжкото и женското начало, стремящи се да се съединят в единно цяло отново и отново, за да родят естетичното и красивото.

Живописните платна на Иван Краевски излъчват мека светлина, носеща и любов, но и известна носталгия по миналото. Картините му буквално омагьосват с очарованието на уловения миг, който остава за вечността.  Романтични венециански пейзажи се редуват с тихи кътчета от Стария град и заснежени къщички, накацали по склоновете на Небет тепе. Те навяват спокойствие и вдъхват надежди и очаквания.

Картините на Аспарух Сърбов носят силна емоция и неповторима и експресивна  творческа мощ.  Пейзажите му сякаш са пътуване в спомените, извън времето и пространството. Спомени от чудни места, носещи и тъга, и любов, и безмерно щастие.

Изложбата на Рангел Стоилов-Бачо, Иван Краевски и Аспарух Сърбов посрещна много приятели, колеги и ценители, които дойдоха да се полюбуват на великолепните творби. На откриването присъстваше и доайенът на пловдивските художници Иван Поповски – Джовани, който с нескриван интерес разгледа работите на по-младите си колеги. Горд собственик на една от най-добрите картини на Иван Краевски стана бизнесменът Димитър Георгиев, който закупи пейзаж от Стария Пловдив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име