„Мърлин Мърло“ – шокираща, натурална и разголваща

0
1604

Шокиращи с натуралистичен уличен език и неподправена първичност герои,  разбуниха духовете и провокираха публиката на „Сцена на кръстопът“.

След „Дисни трилър“ и „Евридика в подземното царство“, Стайко Мурджев отново подсказа, че има особен афинитет към ровенето в мрачните дебри на душата.

Пиесата „Мърлин Мърло“ на нашумелия нашумелия руски драматург  Николай Коляда, описва в стил Чарлс Буковски дълбоката житейска празнота. „Мърлин Мърло“ е пиеса за онези хора, чието съществуване никой не желае: грозните, самотните, лудите, аутсайдери в обществото.

Събрали се в мизерна панелка в очакване страшно земетресение, предсказано от феномена Кашпирьовски, две сестри Олга /Ирмена Чичикова/ и Инна /Радина Кържилова/ мечтаят за бягство от скуката, от „лудницата“ и бленуват живот извън провинциалния град.

Чувствителната и леко инфантилна чудачка Олга с прякор Мърлата и алкохолизираната и сестра  Инна са притиснати в клопката на житейските обстоятелства и макар, че отчаяно копнеят за любов, получават само удари и псувни. Олга смята, че е благословена, защото има връзка  с Бог, който й говори, докато не проумее, че всъщност това е „просто човекът с брадата“, а Инна е деградирала до нивото на живуркане и оцеляване с алкохол и секс.

Шансът да избягат от провинциалният град, в които протича безсмисления им  живот, се появява в лицето на Алексей /Васил Дуев/. Младият възвишен интелектуалец, пристигнал от Москва, е наемател в апартамента на Олга. Той смята себе си мисионер и иска да промени живота на света и на хората. Но вместо да срине омърсения им свят, той също деградира и губи илюзиите си. Майкъл /Велислав Павлов/ ревнува Олга от наемателя, върху когото излива бруталната си агресия.

В края на пиесата Инна крещи „Вземи ме от тук! Вземи ме от тук!“ Но в крайна сметка бягството е мисия невъзможна.

Пиесата е с безкомпромисен език, а експресивната игра на актьорите е напълно в унисон с  темата за унижените, оскърбените, забравените и нещастните.

Талантливият Васил Дуев, ученик на Иван Добчев и Маргарита Младенова, отдавна се вълнува от темата за търсенето на сродна душа и за пресичането и разминаването в любовните маршрути. Пловдивската публика го познава от невероятното му изпълнение в пиесата „Антихрист“, дело на младата Анастасия Събева. Васко е и режисьор, и изпълнител в авторската пиеса „Самотни персонажи“.
Носителката на награда „АСКЕЕР” за гл.женска роля в „Нирвана” Ирмена Чичикова, също ученичка на Добчев и Младенова, изгражда умело образа на инфантилната Олга, която копнее за любов, за деца и нормално семейство, но среща само подигравки и брутално отношение от любовника си.

Радина Кърджилова е неузнаваема в ролята на алкохолизираната и деградирала Инна, която тайно тъгува по неизживените идеали и обсипва с жесток цинизъм околните.

Велислав Павлов, който е по-познат от ролите му в киното, също респектира с актьорско присъствие.

„Мърлин Мърло“ е една провокативна модерна пиеса, която няма нищо общо с шоуто и ефектния спектакъл, но поддържа живо любопитството и оголва чувствителността ни към битието.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име