Някои от юнските изложби в Града под тепетата, които не трябва да бъдат пропуснати /обновена/

0
1865

Учителят на пловдивските художници, Доайенът на пловдивската живописна школа, Маестрото, в чиято школа са се развили талантите на не един и двама великолепни български творци – Иван Поповски – Джовани, направи един прекрасен подарък на своите многобройни  почитатели.

Маестро Поповски, който се  радва на прекрасна кондиция за достолепните си деветдесет години, откри чудесна живописна изложба в „Пловдивски културен институт“. Колоритните пейзажи и впечатляващи цветни импресии украсиха галерията и впечатлиха гостите на изложбата. Картините му са много истински, искрени и верни в своите послания, а живописната му техника има силно въздействие върху сетивата. Платната са рисувани в последните няколко месеца и доказват, че Джовани притежава уникално творческо дълголетие. Удивителна е неговата жизненост и младежки дух, които му пожелаваме де запази още дълги години!IMG_9918

Изложба „Непреходното“ с творби на семейния и творчески тандем Евгений и Аглика Петрови, беше открита тези дни в галерия „SIGNA“.

Евгений Петров e известен на ценителите с прекрасните си абстрактни пейзажи. Емблематични пловдивски улици, красиви морски пейзажи и магнетични кътчета. Всичко това е допълнено прекрасно от великолепните натюрморти на Аглика. Цветя, плодове, жизненост, романтика, любов и топлина струи от картините й. Така по женски, нежно и искрено пресъздава света Аглика. Истинско удоволствие е да се докоснете до творбите на Аглика и Евгений Петрови, а изложбата им може да бъде видяна още една седмица. OLYMPUS DIGITAL CAMERAСледващата самостоятелна изложба в галерия „SIGNA“, която ще бъде открита на 14 юни е „Съкровени мигове“  на Светлана Желязкова.

Тази вечер, 08 юни, се открива още една изключително нежна и елегантна изложба. Лили Кючукова ще ни представи своята най-нова колекция, озаглавена „Женски светове“. Чувственост, красота и много женска енергия блика от платната на Лили. Изложбата в галерия „Аспект“ поднася чувствена наслада за сетивата.

Сборна изложба  с името „Приятели на „Arsenal of art“, все още може да бъде видяна в едноименната галерия в квартал Капана. IMG_0039Творбите на Ангел Герджиков, Ангел Гешев, Атанас Хранов, Валентин Ангелов, Васил Стоев, Ивайло Григоров, Илия Йончев, Илия Янакиев, Мариана Маринова, Недко Итинов, Никола Певичаров, Николай Кучков, Николай Няголов, Пенка Никова – Станчева, Пенчо Митев и Цвета Марова, ще останат изложени до 12 юни.

До 13 юни в галерия „Възраждане“ ще можете да видите изложба живопис „ Спомен за светлина “ на Димитър Лалев (1952 – 2007).
Краси Алексиева представя изложбата с думите „Димитър Лалев – светлината беше в него и чрез картините си той я подаряваше на другите хора. Осенен да прощава, на него не му се прости приживе нищо. Голямата си дарба заплати с големи мъки.
Картините му бяха като молитви, като актове на милосърдие. Чрез тях Лалев бранеше душата си от всекидневието и осветяваше дирите си във вечността – ако има изобщо такава. Той беше роден да обича и творбите му са изтъкани от любов.
И още : втъка в тях своята жалост, милост, доброта и прошка. Не всички усетиха дълбокото в душата му, но то остана в картините му“. 13237611_10154344221015809_3748209347434479437_n

От 14 юни във „Възраждане“ ще бъде открита живописна изложба по случай 75 годишнината на Григор Ангелов. Григор Ангелов е един от няколкото блестящи български плакатисти, създали славата на това изкуство на европейско и световно ниво. В началото на 90-те години той започва да се налага и като удивителен живописец с рязко различим и оригинален почерк.

В „Бялата къща“ също има интересна изложба. Тя е на Христо Николов и Светлозар Чавдаров. Светлозар Чавдаров е директор на Художествената гимназия, а Христо Николов е художник и педагог,  един от основателите на Художествената гимназия  „Цанко Лавренов”, бивш председател на Дружеството на пловдивските художници и един от доайените на художниците в града. Ученик на големия български художник и педагог проф. Ненко Балкански, той съхранява от  него  най-важния урок: „Никога да не си помисля, че съм велик”.  Имайки за пътеводна звезда бащата на „отвлеченото”  в изобразителното изкуство, великия  Василий Кандински: „Всяко произведение на изкуството е дете на своето време, често  то е майка на нашите чувства”, абстракцията идва при него съвсем естествено.
Върху платната твори хармонични композиции от цвят и форма, създава своеобразни предизвикателства за зрителя, разгадаеми не чрез директно възприятие, а по пътя на освободеното въображение. Провокацията на абстрактното е в отказа от изброяване на предмети и събития и възможността да наостриш сетивата като композираш хармонии от ребуси, разчитани винаги от всеки по различен асоциативен път. Той създава  платна, стоящи на границата между сън и пробуда, между осезаемо и невидимо, почувствано и неизразимо.  Като основно изразно средство той залага на колорита, боравейки умело с различни фактури, релефи и показвайки майсторско владеене на рисунъка.

Светлозар Чавдаров работи в областта на скулптурата, живописта и графиката. Той е творец, който се е обучавал при проф. Величко Минеков и академик Александър Дяков.

В лобито на хотел „Тримонциум“ са разположени творбите на друг пловдивски скулптор. Веселин Ламбрев е автор на прекрасни бронзови пластики, от които струи силна енергия и стремеж към философски размишления.

13335751_10201883207958949_4689049775021108151_n

Предишна СтатияПоказаха най-добрите фотографии от Третия Международен Фото Салон в Пловдив
Следваща СтатияСтудентите на доц. Веселин Ранков и ас. Ивана Папазова представиха „Държавните липи“ /снимки/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име