Опашки се извиха пред касите на „Сцена на кръстопът“

0
1267

Иван Петров от Пловдив беше първият щастливец, който се сдоби с билети за тазгодишното издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Близо час преди да отворят касите, пред театъра се беше извила сериозна опашка от почитатели на Мелпомена, които искаха да се преборят за най-хубавите места за театралните постановки, гостуващи в града под  тепетата през септември.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Г-н Петров сподели, че от години не пропуска качествените пиеси и сега е избрал седем гостуващи постановки, които ще посети. Според него, цените на билетите са приемливи и пожела на добър час на фестивала, като изрази надеждата си, че скоро ще има възможност да гледа представление в напълно обновената голяма зала на Драматичен театър – Пловдив. Първият клиент получи и специален подарък от организаторите – настолен календар и каталог на фестивала.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тази година театралният фестивал ще бъде открит на 10 септември със спектакъла „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов, под режисурата на Елена Панайотова. На 11 септември ще има още една премиера на Пловдивския драматичен театър – „Няма ток за електрическия стол” с драматург Сашо Секулов и Калин Врачански, и Красимир Доков в главните роли. Представлението ще се играе в Камерна зала на Драмата.

В програмата са включени и още две премиерни заглавия – представлението на театър „София“ „Ние сме вечни” от Кирил Буховски ще се играе на 15 септември от 19 часа в Дома на културата , а на 18 септември е пиесата Драматично-кукления театър „Константин Величков” „Деветият ден” с Камен Воденичаров и Албена Колева и режисьор Владлен Александров.

В Пловдив ще гостуват и едни от най-добрите спектакли за годината, които се окичиха с театралните награди Аскеер и Икар – „Къщата на гнева” на Диана Добрева,  „Каквато ме искаш” – на Теди Москов, и „Семеен албум” – авторски текст на Малин Кръстев. Поради големия зрителски интерес, „Семеен албум“ ще се играе в две фестивални вечери на 19 и 20 септември от 19.30 часа в Камерната зала на Драматичния театър. Още два спектакъла ща имат по две дати – „Свалячи” от Елин Рахнев и Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев в главните роли ще се играят на 12 и 13 септември, а „Няма ток за електрическия стол” ще има втора премиера на 21 септември. Елин Рахнев е автор и на представлението „Любовна афера” с Ернестина Шинова и Димитър Баненкин, което ще се играе на 13 септември от 19.30 часа в Камерната зала. В програмата е включена и постановката на Сатиричния театър  „Дакота” от Жорди Галсеран с Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева, а Хасковският театър ще гостува с „Мърлин Мърло” от Николай Коляда с Ирмена Чичикова и Радина Кържилова. Една от най-очакваните пиеси е „Каквото ти ме искаш“ на Нарадния театър. Тя ще се играе на 14 септември в Дома на културата. „Петощнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, също на Народния театър, ще можете да гледате на 17 септември. Габровската трупа ще гостува с „Жана Д`Арк” на режисьора Петринел Гочев на 19, а Младежкият театър ще отвори „Кухня” под тепетата на 21 септември. „Театър, любов моя” на Театър 199 е спектакълът с който прави поклон пред  изключителния Валери Петров. На 23 септември, в Камерната зала, ще бъде представен спектакъла „Чинечита” на режисьора Емил Бонев.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На фестивала гостуват Украйна, Франция и Турция със свои представления. На 11 септември ще се играе „Жорж Данден“ по Молиер, постановка на Турският държавен театър, на 12 септември е „Списъкът“ от Дженифър Трамбле на Театрална кампания „Шьоневоа“ – Париж, а на 15 септември е „Образ, засенчил живота“ на Мюзикхолен театър Киев.

Официалното закриване на „Сцената” е в Дома на културата на 23 септември от 19 часа със спектакъла на театър „Българска армия” „Стреляйте по артиста”.

Под мотото „Театърът: Следите“ тази година ще се играят  19 заглавия  Съпътстващата програма също е доста наситена а интересна.

Билетите за всички представление от днес вече са в продажба на касите пред Драматичния театър и билетния център пред общината, като цените са 10, 15, 20 и 25 лв.

Малко неудобство създава фактът, че билетите за двете пловдивски премиери се продават на старата билетна каса на театъра, а причината за това разделение са новите изисквания на Министерството на финансите. Поради тази причина, ако искате да закупите билети и за гостуващи постановки, ще се наложи да се редите на две опашки.

 

Предишна СтатияРемонтът на Драмата най-сетне стартира
Следваща СтатияИво Папазов – Ибряма и Йълдъз Ибрахимова с уникален концерт в Пловдив
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име