Решиха проблемите със сливането на „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“

0
1189

По инициатива на  родителите на деца от училищата „Душо Хаджидеков“ и „Георги Бенковски“, беше проведена среща, на която присъстваха областният управител Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов, началникът на отдел „Образование“ Донка Щилянова и юристи. Темата беше предстоящото сливане на двете училища.

Родителите на децата от училищата изказаха притеснения, че взетото на сесията на 17 май решение за сливане ги притеснява, защото не са наясно с механизмите, по които ще бъде извършено то и как ще се променят условията и параметрите при които ще се обучават децата им през следващата учебна година, а това неминуемо довежда до напрежение.

Областният управител заяви, че свиква тази среща именно, за да се осъществи диалогът между всички заинтересовани страни. Той заяви ясното желание на всички, че трябва да се обсъди въпроса и да се вземе най-правилното решение, което да не е в ущърб на децата от двете училища и той е гарант за това.

Кметът Иван Тотев заяви, че през последните десет години се правят непрекъснати анализи на процесите в пловдивските училища и се търсят най-добрите начини да се решат проблемите, а не да се създава напрежение. Общината има правомощия да управлява сградния фонд на училищата, но няма механизми да се намесва в обучителния процес, който е в компетенцията на директорите. За това, предложението им е да се направи единно управление на двете училища, а сградите да останат за ползване, както до момента. Новото училище, получено в резултат от сливането, ще даде възможност на родителите, които искат да има целодневно обучение на техните деца, да ползват сградата на училище „Георги Бенковски“. Това може да стане от следващата учебна година, когото ще бъдат разкрити нови паралелки за целодневно обучение. Ще бъдат разкрити и подготвителни паралелки за децата от предучилищна възраст. За всички останали деца, които да момента учат в двете училища няма да има промени.

Родителите поискаха писмена гаранция, че децата няма да бъдат местени произволно в която и да е от двете сгради без тяхното съгласие. Иван Тотев обеща, че ще гарантира за това и обеща, че ще изпрати писмо през следващата седмица, с което да информира директорите на училищата за взетото решение.

Родителите заявиха, че ако получат писмени гаранции, че децата им ще могат да се обучават както и до сега от 1 до 7 клас в същото училище, ще оттеглят жалбата, подадена до Административния съд и Областна администрация.

Кметът Иван Тотев обясни, че благодарение на новия Закон за образованието, ще се повиши ролята на обществените съвети, които ще бъдат равнопоставени партньори на директора на училището при взимането на важни стратегически решения за бъдещето на всяко едно училище. Тай призова всички родители, които искат да играят роля при вземането на важни решения, касаещи бъдещето на техните деца, да подадат молби за приемане в обществените съвети, за да могат пряко да участват в процесите.  Във връзка с оплакванията на родителите, които не приемат досегашната практика за прием на първокласниците по настоящ адрес, което води до записване на много  деца, живеещи извън кварталите, но се водят по регистрация там, той обясни, че от три години се подготвя електронна система за класиране в училищата, която ще бъде аналогична с тази за прием в детските градини. За съжаление, до момента няма пълен консенсус от страна на директорите на училищата и за това все още не е реализирана. Електронната система би могла да създаде ясни критерии и правила, по които да се приемат децата в първи клас и да се изчистят повечето от проблемите, които съществуват в момента.

Участниците в срещата благодариха на областния управител Здравко Димитров, че им е дал възможност за диалог, който да изглади противоречията и да успокои страстите. Всички останаха доволни от взетите решения и останаха с надеждата, че и в бъдеще ще се провеждат диалози между обществеността и институциите при вземане на важни решения.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име