С голяма изложба „Душата ми в храма“ Вълчан Петров отбелязва юбилея си

0
617

Седмица преди рождения си ден, големият български художник Вълчан Петров посрещна многобройните си почитатели и приятели, препълнили Изложбена зала „2019“, за да разгледат великолепната ретроспективна изложба под надслов „ Душата ми в храма“.  Датата на откриване на изложбата също не бе избрана случайно, защото на 11 май честваме денят на св. св. Кирил и Методий.
Едва ли има почитател на изобразителното изкуство у нас, в чието съзнание името на Вълчан Петров да не извиква представата за неговите образи и сюжети, преплитащи в удивителна хармония езически и християнски символи, европейска античност и световни пантеистични вярвания.
„Вълчан Петров е неотделим от Пловдив“, казва изкуствоведът и траколог проф. Иван Маразов, който откри изложбата. Според определението му, през годините художникът опитва „да обхване и пресъздаде космоса като художествен образ“. Неговите творби са достойни за една митология. Търсенията на твореца през годините са довели до „наследяване на основни кодове на културите по нашите земи и на света. Изкристализирал е образът на България, който представлява основа на едно модерно българско самосъзнание“.
Изложбата може да се разгледа до 30 май.

Вълчан Петров е роден в Хисаря на 18 май 1947 г.
1966 – завършва Художествената гимназия в София
1975 – завършва Художествената академия в София със специалност „Стенопис“ при проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски
1979 – член на СБХ и IAA
Член на Дружеството на пловдивските художници
1980 – 84 – преподавател в НХГ „Цанко Лавренов“ в Пловдив
1984 – 93 – ръководи Държавната художествена галерия в Пловдив
От 1993 г. е художник на свободна практика.
От 1976 досега е автор на близо 50 самостоятелни изложби у нас и по света:
В България:
В Пловдив: Изложба през 1979; галерия „Жанет“,1994; галерия „Ромфея“, 1997; Арт панаир „Импресия“,1997 – 2008; галерия „Дяков“, 1999, 2008, 2009; галерия „Бараците“, 2000; галерия “Жорж Папазов“, 2003; къща НАТО, 2004; Национални есенни изложби – почетно участие, Старинен Пловдив, 2005; Градска художествен галерия – Пловдив 2007, 2017; Дом на художниците, 2012; галерия „Възраждане“, 2014; галерия „Сигна“, 2019
В София: изложба през 1980 ; галерия „Кати“, 1993; галерия „Сезони“, 1995, 2008; Парламент на България, 1996; 1997 Национална галерия за чуждестранно изкуство, 1997; НДК – Салон на изкуствата, 2000; НДК – Салон на изкуствата – юбилейна изложба, 2007; Национален исторически музей, 2016;
Други: Монтана, 1976. Хисаря, 2007, 2019; Дупница, 2012; Созопол, 2015, Бургас, 2019
В чужбина: Канада („Dell Bello“, Торонто, 1990), Малта (Национален музей на изящните изкуства, 1992), Белгия („Galerij de Lelie“ Антверпен, 1992; Център ’tKristallijn, Мол, 2007), Швейцария („Europ’Art“, Женева, 1992-1999; „Galerie de la Fontenette“, Каруж, 1998), Унгария (Дворец на културата, Будапеща, 1996), Испания (Арт панаир Барселона, 2000; галерия „Mercantic“, Сент Кугат дел Валес, 2001), Австрия (Пьохлар, 2009); Великобритания (Български културен институт, Лондон, 2016) .
Вълчан Петров има повече от 70 участие в общи изложби, конкурси, биеналета на живописта и миниатюрата в България, Канада, САЩ, Италия, Франция, Гърция и др.
Автор е на повече от 15 фрески, мозайки и керамики в различни градове в България и на един стенопис в Пескара, Италия. Негови произведения са в колекциите на Национална галерия – София, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив и още 16 градски галерии в страната. Творби на художника са притежание на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Япония, Канада, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Турция, Малта, Гърция, Швейцария.
Носител е на десетки престижни награди от България и целия свят.
Два пъти е носител на наградата на Кмета на Пловдив (2015, 2021). Почетен гражданин на Пловдив (2017).

Представяме ви и други интересни изложби, които можете да видите в пловдивските галерии:

Галерия „Дяков“ с радост представя варненския художник Василий Похомов с изложбата „Аз и морето“.
Василий е роден през 1969 г. в гр. Варна. Потомък е на казаци – некрасовци. През 1998 г. се дипломира при проф. Радко Спасов и проф. Христо Нейков във Факултета по изобразително изкуство към ВТУ “ Св.св. Кирил и Методий”. Работи в областта на акварела, маслената живопис, и традиционната канонична православна иконопис. Привърженик е на реализма в изкуството. Предпочитана тема е пейзажът, като за творбите си използва много етюди ,скици и рисунки, направени от натура. В картините си пресъздава красотата и различните състояния на природата, а също така и хармоничната връзка на човек с природата. Негови произведения се намират в частни колекции в България и различни страни по света. Има седем самостоятелни изложби и много участия в сборни изложби.
Организира 2 големи годишни ученически изложби в Дома на изкуството – община Варна 2003 – 2004г.
Награди на негови ученици – 1-во място и поощрителни награди в конкурса “Детско море“, призови места в конкурса на Модна къща „Богоя“ ,откупени детски рисунки от националното радио и др.
Член на журито на Международният фестивал за детско творчество „Golden Fish“ 2005г.
Изписал иконостасните икони за храм „Рождество на Пресвета Богородица“ гр. Белослав, 2006г.
Участие в РосСийская неделя искуств, Москва 2009г.
Голяма самостоятелна изложба в галерия “Алфа – Палас” Дворец на културата и спорта, Варна, 2010г.
Участие в международен пленер „Пристан“ Поморие 2013г.
Участие в Международният Арт фестивал в Тайчунг, Тайван 2013г по тяхна покана.Участие в каталога „Tsai-Mo Art Festival“ 2013г Тайван.
Получава наградата “ Knight of the brush“(„Рицар на четката“) от Арт къща „Орхидея“ за 2013г гр. София, Военен клуб.
Участие в Международният Арт фестивал в Тайчунг, Тайван 2014г.Участие в каталога „Tsai-Mo Art Festival“ 2014г Тайван.
Участие в международен пленер „Априлци“2014г. Негови картини са във фонда на Градска художествена галерия – музей „Асен и Илия Пенкови“ гр. Севлиево.
Самостоятелна изложба акварел в Градска художествена галерия – музей „Асен и Илия Пенкови“ гр. Севлиево 2014г.
Самостоятелна изложба живопис в хотел „Севлиево Плаза“ 2015г.
Участие в Международният Арт фестивал в Тайчунг, Тайван 2015г.Участие в каталога „Tsai-Mo Art Festival“ 2015г Тайван.
Участие в Арт Фестивал Тюленово – 2015г.
Участие в Международен пленер „Орхидея“ 2015г. – гр.Поморие.
След селекция от комисия негова работа е избрана да представлява България в CFM International Fine Art Calendar, Синсинати, Охайо за 2016г .
Участие след селекция в едно от най –големите международни арт изложения в Източна Азия – Art Revolution Taipei 2016г. Номинация за голямата награда в изложението.
Участие в Международното Триенале на акварела – Варна 2016г.
Участие в Международният симпозиум акварел – гр. Белоградчик 2016 г.
Участие в пленер „Свежен- 2019г.“ – Арт къща „Орхидея“
Член на Federation of International Tsai-Mo Artist (FITMA) Тайван,Южна Корея, Япония, Китай.
Член на Сдружението на варненските художници.
Член на Творчески Съюз на Професионалните Художници – Русия.

В галерия „“Аспект“ можете да видите изложбата на Пенка Никова – скулптура и Марияна Чолева – живопис.

Изложбата събира за пръв път в творчески тандем двете сестри, отдадени всяка по своему на изобразителното изкуство. И докато Пенка Никова работи активно от много години на полето на скулптурата и е разпознаваема и наложила се като творец, то настоящата изложба е изобщо първа самостоятелна изява на Марияна Чолева, която се изявява в сферата на живописта и приложното изкуство. Идеята за съвместната им експозиция се роди преди около година и двете работиха активно, за да представят пред родната си пловдивска публика изцяло нови творби, мислени конкретно за пространството на „Аспект“ и реализирани като единна колекция, подчинени на обща идея и визия.

Пенка Никова се представя с 10 скулптури, девет бронзови и една от бронз и камък. Прецизна и фина като творец, и тук тя не изневерява на своята стилистика – овладяност на изказа, динамика и пластичност на формата. От трудния за обработка бронз художничката с любов и финес извайва своите герои, пресъздавайки чрез тях виждането си за заобикалящия ни свят. Нейните персонажи са предимно жени, някои уловени от авторката в конкретни житейски ситуации, а други са обобщаващи образи, поднесени на зрителя с една ненатрапчива гротеска и лек хумор. Малките пластики на Пенка Никова са елегантни, свежи и зареждащи с добро настроение и позитивизъм, в добавка към майсторската изработка и високата художествена стойност, което ги прави изключително ценни и желани.

Марияна Чолева е подготвила за настоящата изложба 24 платна с различни формати, изработени с акрил, а в няколко е използвала и колажна техника. Всички картини са инспирирани от красотата на природата и желанието на художничката да ги претвори през своя поглед и стил. „Първоначалната ми идея беше да създам цикъл „Местата, които искам да посетя“ и така се родиха „Ню Йорк“, „Санторини“ и още няколко платна. Но красотата около мен ме дърпаше в различна посока, исках да я покажа, да я споделя, и така се родиха, условно казано, моите пейзажи.“ – споделя авторката. Отделен цикъл оформят пет картини – оренди, символи на божествената енергия на българите, датиращи още от древността и имащи своето значение и днес. Марияна Чолева борави умело с цветовете и фактурите, живописта ѝ е многопластова, сложна, умело съчетаваща предметност и абстракция.

Изложбата ще бъде на разположение на публиката до 30 май.

СУ „Черноризец Храбър“ отбелязва своя 45-ти рожден ден с много празнични прояви, сред които е и Представителната годишна изложба на талантливи ученици в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към ГХГ – Пловдив до 30 май.

Със свои рисунки и декоративни проекти участват ученици от 5 до 10 клас. В картините на децата може да се види многообразие от теми, жанрове и използвани техники. Принос за представителната изложба имат техните преподавателки по изобразително изкуство Ели Рангелов и Румяна Григорова, както и по технологии и предприемачество Ралица Кичукова. Тази година изложбата се обогатява с фотографиите на ученици от 8 и 9 клас от специализираната паралелка по „Графичен дизайн“. Часовете по фотография им води Камелия Йорданова, един от заместник-директорите на училището.

Тихата акварелна земя на Васил Чакъров ще можете да разгледате до 28 май в галерия „Капана“.

Роден в кюстендилското село Багренци през 1934 г., завършил Учителския институт в Дупница през 1955 г., Васил Чакъров поделя целия си живот между учителстването в самоковски училища и разгръщането на художническия си талант в своето малко ателие от няколко квадратни метра. Несъмнената дарба, която носи, той развива с рядка упоритост и постоянство. Както посочи Анелия Николаева „самият художник възприема себе си основно като живописец, независимо от това, че е изкушен от карикатурата и шаржа, както и от кавалетната графика.“ Представените в галерия „Капана“ акварелни творби са ярко потвърждение на финото му живописно чувство. „Акварелът е базовият материал, който го провокира и с който, както сам казва, „се бори“. Специалистите определят техниката му като работа „мокро в мокро“, на което се дължи специфичната дифузност на образа и пластичната форма, но авторът влага и свои технологични секрети.

„Тиха земя“ е надсловът на пловдивската изложба, предпочетен от кураторите сред заглавията на неговите картини, тъй като „философски съдържа отношението към света около твореца и мястото му в този свят, ролята му да го пресъздава по свой индивидуален образ. Това, което зрителят усеща, е единението на художника с космоса.“ Сюжетите са взети от неговия роден кюстендилски край, но всъщност повечето творби са лишени от географска конкретика, „контактът на Васил Чакъров със заобикалящата го действителност преминава през личните му философски преживявания, размисли, нагласи за света, за това, че човекът е една прашинка.“(А. Николаева)

Независимо че Васил Чакъров участва в изложбения живот на страната от 1965 до 2017 година, той докрая остава верен на решението си да не бъде подчертано изявен пред публиката. Скромен и интровертен, той възприема творчеството като изключително лично преживяване, а изкуството като път на страданието. Може би затова при досега с неговите картини се постига онова преживяване, което той е споделял с дъщеря си Домника: „В изложбата да се влиза като в стара селска църква и да се остави сърцето да говори…“

„Картините са разпокъсаната душа на моя татко“ споделя и до днес детското си прозрение Домника. Но има и друг детски надпис, оставен преди десетилетия на стената в бащиното ателие от Росен Чакъров: „За моя татко: Ура!“

На 20 май скулпторът Цвятко Сиромашки ще отпразнува своя рожден ден със  самостоятелната изложба „Духовно пространство“ в галерия „Артистика“.

Галерия „Артистика“ има удоволствието да ви покани на това специално събитие заедно да отпразнуваме рождения ден на българския скулптор и художник Цвятко Сиромашки-Х’омбре, в родния му град Пловдив. Творецът е подготвил за пловдивската публика скулптури, картини и инсталации, като всички от тях са с лично отношение към Духа и града. Скулпторът с международен профил – Цвятко Сиромашки вълнува със своите произведения, които одухотворяват материята. В творбите му героите – предмети се подчиняват на други закони — архитектурни, скулптурни и емоционални, както бюстът – „Министърът на цветята“ на швейцареца Люсиен Шевалас, паметника на архитект Йосиф Шнитер, маската на великия бас Борис Христов и още много други значими личности, допринесли с живота и делото си за разцвета на Пловдив и България.
Цвятко Сиромашки завършва Техникум по художествена обработка на камъка в Кунино, обл. Враца, където учениците получават професия „каменоделец“ или „художник – скулптор“. След това Цвятко Сиромашки продължава своето развитие в Художествената академия в Санкт Петербург, Русия. През 1979 година той се дипломира като магистър по скулптура в Националната художествена академия в София. Редица награди следват Цвятко Сиромашки по пътя му като наградата за скулптура в гранит на Международен симпозиум в Бодузо, Италия, награда „Пловдив“ и „Мечът Ромфея“, Пловдив и не на последно място бива удостоен с наградата за принос към българската култура и изкуство „ Златно перо“ през 2014 година. Авторът представя монументални творби, които се намират из цяла България, като “Духовната порта” в София и произведения, които са притежание на световноизвестни музеи – Пушкински музей в Москва и много др.

Майсторството на скулптурата е изкуство, което се развива, променя се и непрекъснато разширява обхвата на своите дейности, развива нови видове обекти, които смесват миналото, настоящето и бъдещето. Изящността на скулптурата поставя под въпрос връзката ни с предметите, търси друга перспектива към обектите и се занимава с други начини на мислене и усещане на света, който ни заобикаля. Също така, тя умее да задоволява нуждата ни от разказване на истории и изкуство със свои собствен език.

Цвятко Сиромашки определя “творецът” като личност – съвкупност на Божествена енергия, Дух и познания в различни области на живота. “Свише спуснат, творческият процес е безмълвно пресътворение на чувства. Авторът е Той, а аз само му асистирах при създаването на Духовното пространство на галерия „Артистика”, казва Цвятко Сиромашки. Творбите, скулптурите и инсталацията, които ще видите в това „Духовно пространство“, ви приканват да ги разгледате, да усетите атмосферата и “заедно да се почувстваме пречистени и одухотворени за дълги години!”
Заповядайте да отпразнуваме този празник на скулптурата и Цвятко Сиромашки. Откриването на изложбата ще бъде на 20 май 2023 от 17:00 до 19:30 часа в Галерия „Артистика“, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

До 14 май в галерията все още имате възможност да видите и прекрасната изложба на Владимир Пенев  „Уроци по изкушения“.

На 13 май (събота) за 19-ти път ще се проведе Европейската нощ на музеите. Градската галерия ще се включи с пет свои сгради в нея:

От 18 до 21 часа безплатно ще могат да се разгледат:

  1. Постоянна експозиция на ул. „Съборна“ №14А, като в същата сграда ще се състои и безплатен концерт на Камерен хор „Иван Спасов“ от 18:30 ч.
  2. Постоянна експозиция „Икони“, ул. „Съборна“ №22
  3. „Васил Чакъров – ЧАК (1934 – 2018). Тиха земя“ – акварели, галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29)
  4. „Душата ми в храма“ – ретроспективна изложба на Вълчан Петров, Зала „2019“ (ул. „Гладстон“ №32);
  5. „Ахимса: ненасилието“ в Зали за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15);

На 18 май – Международен ден на музеите, всички постоянни и временни експозиции на Градската галерия ще работят с вход свободен.

Предишна СтатияПролетно настроение завладя пловдивските галерии
Следваща СтатияЗала „2019“ посреща изложбения цикъл GENESIS на Юлиян Табаков
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име