Само за ценители: „Зелда“ на Елин Рахнев и изложба на Атанас Хранов

0
2571
Снимки: Димитър Добрев

Тези дни галерия U P.A.R.K. буквално се „пукаше по шевовете“ от множеството хора, които искаха да станат съпричастни с двете силни събития, случили си през седмицата. Първата проява беше литературната вечер, част от наложилия се литературен клуб „Код червено“, в която Елин Рахнев представи най-новата си творба – стихосбирката „Зелда“.

На премиерата на дългоочакваната книга с поезия се събра културният елит на града. Силно и въздействащо бе решението, стиховете да бъдат прочетени не само от Елин, но и от пловдивските художници Станимир Видев, Атанас Хранов, Иван Шишков и Илия Йончев. Всички те бяха близки приятели на покойния художник Кольо Карамфилов(1963 – 2014), на когото е посветена поетичната книга. За музикалната атмосфера на вечерта се погрижиха изгряващата звезда Иванка Шекерова и Евелин Дерменджиев.

Думите в „Зелда“ винаги ще ни спомнят за обичните ни мъртви поети, за нюансите на тихото в нас, за онези непосилни „тонове есен“, които непрекъснато покачват „децибелите на тъгата ни“. „Зелда“ е есенна книга – топла и мека – за чупливите и мълчаливците, за неспособните да се справят със света.

ЗЕЛДА

Недоносената есен под очите ти. Виолета точно над въздишката.
Стърготините паунови в сълзата ти. Малко от фелини във бедрата
ти. Другите сезони след походката. Цялостното ти присъствие в
природата. Вечната тъга по скоти фицджералд, ърнест някъде в
усмивката. В косите ти на вятъра нектара. По раменете ти на утрото
бръшляна. О, толкова разкош над теб, около теб, след теб.

Но недопети пеперуди блъскат се във мен. Презрели залези
в душата гаснат. И рими от обрулени мъгли натискат черепа ми.
Просто го изяждат. Коя си ти. Защо припадналите есенни листа
ми спомнят теб. Защо аз искам да заспя сред хладната ти гръд
от изкосени лилии. И в сухите си вени да прелея пяната на
твоята печал. И зноя на тъгата ти във всичките си кръвоносни
съдове.

един елин роден за теб – какво да прави той сега. Да скача ли от
стари планини. Да се катери ли сред нови ми възторзи. Или сред
пепелни луни да тлее там, да мре, да гине. И гарванова мъх да
да дави пойните му рими. Какво направи с него ти.
Кажи ми…

Елин Рахнев

Развълнуваните почитатели на Елин се редиха повече от половин час на опашка за автографи.

Великолепна парти атмосфера имаше и при втората вдъхновяваща вечер, когато се откри изложбата на Атанас Хранов.

Атанас Хранов

Наско Хранов е сред любимците не само на пловдивската публика. С елегантния си и загадъчен стил, той се радва на огромно количество почитатели. Виртуозен майстор на четката и магьосник на цвета, той създава красиви и вълнуващи главоблъсканици, в които можеш всеки ден да откриваш нещо ново, в зависимост от настроението и емоционалното си разположение. Наско не спира да разказва вълшебни приказки и да ни провокира с цветове, форми, флори и фауни от въображаеми  светове. За да разбереш неговите картини, трябва да загърбиш западната рационалност , да се пошляеш под ръка с времето и да се наслаждаваш на живота, който предлага лъкатушещи, но винаги вълнуващи по един или друг начин пътеки.

И тази вечер бе паметна, защото изложбата преля в въодушевено парти, с което приятелите отбелязаха и рождената дата на племенника на Атанас – Любен Хранов, който също е изключително талантлив млад творец, за когото светът предстои скоро да научи. От сърце честитя празника на Любо и му пожелавам творческо вдъхновение, любов и светло бъдеще!

С весело настроение, много усмивки и приятелски разговори завърши поредното атрактивно събитие в Града под тепетата!

 

Предишна СтатияАртистично общество присъства на отваряне вратите на „Галерия 28“
Следваща СтатияКоледни изложби събират приятели
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име