Светлин Колев с изложба „Идеалното тъмно“

0
1106

Светлин Колев представя живописната си изложба под надслов “Идеалното тъмно“, която е експонирана в Залата за временни изложби на Градската художествена галерия – Пловдив.

Светлин е сред онези млади пловдивски  художници, които градят мостове между наследството на именити пловдивски майстори на четката и съвременните автори.

Експозицията включва близо 40 платна, изпълнени както с традиционната маслена техника, така и чрез съчетаването на акрил и молив, платно, картон и дървени плоскости. Наред с класическата реалистична стилистика, тук присъстват платна, провокирани от търсенията му  в областта на сюрреализма, импресионизма и абстракцията. В експозицията има колоритни пейзажи, фигурални композиции, абстрактна живопис и актове.

Вдъхновение за някои от темите авторът черпи от наглед тривиални градски пейзажи, които превръща в емоционални сюжети. Светлин не се страхува да експериментира както със сюжета, така и с изразните средства който използва, но най-характерното за неговия почерк е силата и експресията на изразяване. Рисунъкът е категоричен, а голяма част от платната са наситени с ярки и плътни цветове.

Творчеството на Светлин Колев не е еднопланово, а художникът не се притеснява да скача от тема в тема, да залага на различни изразни средства, смело да сменя концепциите и стила си, което не е недостатък, а израз на характер и творческа свобода. Колев обича предизвикателствата и стремглаво се втурва да търси нови посоки. И, макар че голяма част от платната му притежават изключително смел и активен колорит, той е нарекъл настоящата си изложба “Идеалното тъмно“. Надсловът не е избран случайно, защото авторът споделя, че го привлича неизвестността и е провокиран от желанието да изобрази тъмнината, която поглъща всички цветове, но ги съдържа в себе си. В някои от картините си Светлин залага на черния картон или дъска, за да извади на преден план силуета – ефимерен, безплътен, но и чувствен и емоционално натоварен образ, който сякаш излиза от дълбините на подсъзнанието.

Художникът споделя, че идеята може да отлежава в главата му известно време, но когато  започне да я реализира, процесът е изключително бърз и спонтанен. Понякога се случва да настъпят известни промени, но те не изменят същината на замисъла.

Любопитна е историята на една от картините му. За нея авторът разказва, че е бил силно повлиян от образа, който се е появил от изпадалата мазилка на къща в Стария град и така се ражда портретът озаглавен „Ван Гог със слушалки“.

Цикълът с пейзажи „Високо“ е провокиран от разходките му из пловдивските тепета. Там Светлин съзерцава покривите на старите къщи, прозиращи през голите клони на есенните дървета и създава великолепни картини.

Забавна е хрумката му да нарече картината с разноцветни квадрати „Голо момиче“, за която споделя, че е цензурирана версия на актовата живопис.

За част от почитателите на творчеството на Светлин Колев може да е тайна, че той освен даровит художник е и талантлив музикант, който свири на китара, композира и е член на рок банда. Светлин споделя, че двете изкуства, на които се е посветил, по странен начин се синхронизират, защото изсвирвайки една погрешна нота в музиката води до провал, а цвят, който е различен от гамата в живописта, поражда нови внушения.

Изложбата на Светлин Колев „Идеалното тъмно“ може да посетите до 03 февруари в Залите за временни изложби на Градската художествена галерия – Пловдив.

Предишна СтатияДрамата откри новия сезон с блестяща премиера на „Майстори“
Следваща СтатияВ памет на Недко Итинов и Георги Кононец
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име