С почетното звание „Следовник на народните будители“ безпрецедентно бяха удостоени и тримата номинирани. Достойните носители на приза тази година са проф. Никола Балабанов, скулпторът Цвятко Сиромашки и художникът Матей Матеев.

По традиция в навечерието на Деня на народните будители, сдружение „Мемориал на духовността“ награждава заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността, но журито реши, че и тримата заслужават почетното звание.

Физикът проф. Балабанов е бивш ректор на Пловдивския университет. Освен, че е ядрен физик, той и писател. В началото на годината беше представена книгата му „Явлението Найден Геров”.

Художникът Матей Матеев, който освен, че зарадва почитателите с изключително стойностна изложба посветена на 70-тата си годишнина, е организатор и на благотворителния пленер „Пловдив – от твореца сътворен“, който събира средства за подпомагане на даровити деца.

Скулпторът Цвятко Сиромашки е автор на превърналите се в емблема на града паметници на бележити личности. Бюстът в Цар Симеоновата градина на отдалия съзнателния си живот и дейност на Пловдив и наричан с любов „министър на цветята“ -швейцареца Люсиен Шевалас, паметникът на архитекта Йосиф Шнитер, направил първия градоустройствен план на града под тепетата и маската на великия бас Борис Христов, която, макар че предизвика доста полемики, се наложи твърдо в градския пейзаж.

Представителите на пловдивската интелигенция бяха отличени за  приноса им в духовния живот на Пловдив. И тримата бяха отличени с грамота и Ритон реплика с протоме на галопиращ кон от село Борово.

Официалната церемония, която се проведе в Народна библиотека „Иван Вазов“ се реализира с подкрепата на Общински читалищен съвет и други обществени организации. Творческата и професионална биография на всеки един от удостоените със званието „Следовник на народните будители“ беше представена пред препълнената зала.

Изключително емоционални бяха думите на художничката Вихра Григорова „Позволете ми да честитя този толкова светъл празник на всички вас, на всички нас, които се опитваме, всеки по своя си начин, да правим този процес – събуждането толкова важен. Трогната съм от факта, че трима толкова достойни мъже получават това звание. Това говори от една страна, колко Пловдив е богат на таланти, а от друга, че има кой да ги види, има кой да ги познае, има кой да ги признае. Трябва да бъдем благодарни на съдбата, че нашият град е наситен с толкова големи и блестящи творци. И трябва да сме щастливи, че се срещаме с тях“.

И тъй като двама от отличените са членове на Дружеството на пловдивските художници, приветствие към тях отправи и председателят му Снежана Фурнаджиева „Щастлива съм, че тази година членове на Дружеството на пловдивските художници, са отличени с почетното звание. Това показва, че ни има и винаги ще ни има“.

В празничната програма участваха и възпитаници на Музикалното училище „Добрин Петков“, които изпълниха виртуозно няколко класически пиеси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име