В очакване на „Сцена на кръстопът“

0
1336

Какво е за мен „Сцена на кръстопът“? Енергия, Страст,  Докосване, Възвисяване! Любов искрена, неподвластна на битови и политически пристрастия, катаклизми и природни бедствия. Любов нетърпяща лъжа и фалш. „Сцена на кръстопът“ създава връзки и изгражда мостове към душата.

Сцена, завеса, прожектор, музика, силует…и магията започва!

Едва ли има някой, усетил тази магия, да не е завладян напълно и за винаги. А човек започва да се чувства някак по-лек, по-независим и по-витален, защото театърът прокарва непознати пътища през въображението, повежда из непознати светове и преминава границата на ординерното.

И ето, че почти 20 години тези силни емоции заливат като благодатна вълна градът под тепетата, за до го превърнат в началото на септември в сцена на надежда, любов, радост или горест.

„Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея – влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли…“, е казал великият драматург. А Сцената събира в едно идеите, чувствата и душите, за да ни накара да се смеем или плачем, да мислим и разсъждаваме.

И ето отново е септември, вселената нарушава своите закони, земята и небето се сливат, а светът се вглежда дълбоко в себе си, защото през тези тринадесет дни няма да стихнат възклицанията и аплодисментите. Защото магията е пред очите на всички, и малки и големи, и бедни и богати, и тъжни и щастливи…

И всичко е Театър. Театърът, от когото Следите остават!

Дойде ред и на деветнадесетото издание на фестивалът „Сцена на кръстопът“, който тази година се провежда под мотото „Театърът: Следите“ , а Пловдив отново ще бъде домът на най-доброто от българската театрална сцена.

Програмата е изключително амбициозна, като освен едни от най-обичаните от публиката заглавия, ще имаме удоволствието да видим и четири премиерни спектакъла. Стартът ще бъде даден утре със спектакъла „Сестри Палавееви” по едноименния роман на Алек Попов и режисура на Елена Панайотова. На 11 септември е другата пловдивска премиера – „Няма ток за електрическия стол” на драматурга Сашо Секулов, с Калин Врачански и Красимир Доков в главните роли, премиерното представление на театър „София“ „Ние сме вечни” от Кирил Буховски ще се играе на 15 септември от 19 часа в Дома на културата , а на 18 септември е спектакълът на Драматично-кукления театър „Константин Величков” – Пазарджик „Деветият ден” с Камен Воденичаров, Албена Колева и режисьор Владлен Александров.

Сестри Палавееви, снимка Георги Вачев
Сестри Палавееви, снимка Георги Вачев

Сред фаворитите, които привличат най-голям зрителски интерес, са носителите на театралните награди Аскеер и Икар – „Къщата на гнева” на Диана Добрева,  „Каквато ме искаш” – на Теди Москов и „Семеен албум” по авторски текст на Малин Кръстев, за които билетите вече са изчерпани.

Един от най-популярните съвременни български автори Елин Рахнев ще представа на пловдивска сцена и новия си спектакъл „Свалячи“. Любимците на публиката Малин Кръстев и Герасим Георгиев – Геро ще разплачат публиката от смях, разказвайки историята на живота и перипетиите на двама странични съдии от „Б“ футболна група. Спектакълът е своеобразно продължение на друга постановка на Рахнев – „Фенове“. „Свалячи“дава отговор на един култов за „Фенове“ въпрос – „Какъв човек трябва да се родиш, за да станеш страничен съдия?“. Поради огромният интерес, спектакълът ще се играе на две дати – 12 и 13 септември в Дом на културата „Борис Христов“. Билети все още могат да се намерят за 13 септември.

В програмата са включени още много интересни заглавия –  „Дакота” от Жорди Галсеран с Владимир Карамазов, Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Александра Василева, „Мърлин Мърло” от Николай Коляда с Ирмена Чичикова и Радина Кържилова, „Петокнижие Искааково” от Анжел Вагенщайн, „Жана Д`Арк” на режисьора Петринел Гочев , представлението на Младежкият театър „Кухня” от Арнълд Уескър, спектакълът „Театър, любов моя” на Театър 199, „Чинечита” на режисьора Емил Бонев и други. Гостуващите пиеси са „Жорж Данден“ по Молиер, постановка на Турския държавен театър, „Списъкът“ от Дженифър Трамбле на Театрална кампания „Шьоневоа“ – Париж и „Образ, засенчил живота“ на Мюзикхолен театър Киев.

Сцената ще бъде закрита на 23 септември със спектакъла на театър „Българска армия” „Стреляйте по артиста”

Съпътстващата програма тази година също е доста наситена и атрактивна и включва комедията по Нийл Лабют „Club Lifestyle или Клубът на лъжците“, концерт на Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, представянето на книгите „Сенки на ангели“ на режисьора Николай Ламбрев-Михайловски и „Познатият и непознат Пловдив” на Пенка Калинкова, и кръгла маса на тема „Новото в новата българска драматургия на 21 век”.

Деветнадесет години „Сцена на кръстопът“ разпространява безвремие. Изкачва ни през чигите в небесата. Гравира красотата върху всеки от нас.

И оставя следи.

Да живее фестивалът!

Елин Рахнев

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име