Впечатляващо изпълнение на „Кармина Бурана“ и „Болеро“ /галерия, видео/

0
1557

Солистите, хорът на Пловдивска опера и балет „Арабеск“ отново зарадваха пловдивските любители на балетното изкуство със съвременна версия на знаменитото произведение на Карл Орф Carmina Burana.

Изкусната хореография, с която Боряна Сечанова илюстрира средновековните текстове в музиката на Карл Орф, ефектното осветление, колоритите костюми и професионалното изпълнение, подариха на зрителите едно наистина великолепно изживяване.

Още първите акорди на „О, Фортуна“, в изпълнение на хора на Пловдивската опера, накараха публиката да настръхне. Въздействието на мотивът за неумолимостта на Съдбата и лъжовното чувство, че човекът е господар на живота си, докато всъщност е направляван и манипулиран от прищевките на Съдбата е изключително силен, независимо колко пъти го слуша човек.

Снимки: Добрина Лазарова
Снимки: Добрина Лазарова

Балерината Теодора Стефанова беше брилянтна в превъплъщението си като Съдбата, а танцьорите наситиха текстът с изключителна експресивност и музикална артистичност. Солистите на Пловдивската опера Диана Василева, Стоян Даскалов и Михаил Пулиев също бяха великолепни. Гост диригент на спектакъла беше един от най-активните съвременни диригенти на Азия, кореецът Йонг Чил Лий.

Във втората част на представлението видяхме не по-малко ефектното „Болеро“ от Морис Равел. Хореографът Маргарита Арнаудова беше изградила експресивен испански танц, наситен със страст и огнена енергия.

Публиката изрази възхищението си от впечатляващата атмосфера и колоритността на представлението с дълги аплодисменти.

Предишна СтатияОтлага се представлението на поп-операта „Рибарят и неговата душа“
Следваща СтатияВ очакване на „Сцена на кръстопът“
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име