За 22-ри път Пловдив се превърна в сцена, Сцена на кръстопът!

0
1521

За 22-ри път Пловдив се превърна в сцена, Сцена на кръстопът!

Сцена, която прави равносметка от изминалия сезон на българските театри и задава тона на следващия. Всички, които са запленени от магията на театралното изкуство вдече имат удоволствието да се докоснат до нея. Едва ли има някой, усетил тази магия, да не е завладян напълно и завинаги, защото театърът прокарва непознати пътища през въображението, повежда из непознати светове и преминава границите на ежедневието.

Вече 22 години, в средата на септември, театрални емоции заливат Града под тепетата и го превръщат в Сцена на кръстопът. Кръстопът на надежди, любов, радост или тъга, защото Сцена на кръстопът създава връзки, изгражда мостове и търси път към светлината.

Завеса, прожектор, музика, силует…и вълшебството започва!

Нетрадиционното решение, театралният фестивал да бъде открит с балетен спектакъл, се оказа много успешно.

Вълшебната музика на Прокофиев и изящната хореография на Боряна Сечанова, както и перфектното изпълнение на балетистите от балет „Арабеск“, ни потопиха във вечната силна и драматична любовна история на Ромео и Жулиета.

Елегантният балетен спектакъл, който се превърна в пиршество за всички сетива, даде началото на тазгодишното издание на Сцена на кръстопът. В ролята на Жулиета видяхме великолепната Виктория Петрова, а нейният любим Ромео беше Филип Миланов. Пестеливата сценография още повече подчертаваше елегантните движения и силната драматичност на музиката, а прекрасните балетисти бяха възнаградени със заслужени бурни аплодисменти.

През следващите дни, театралната публика ще има възможност да съпреживее едни от най-добрите спектакли, които се играят по сцените на българските театри.

Тази вечер – 13 септември, от 19.00 часа на Голяма сцена на Драматичен театър – Пловдив, ще бъде представена пиесата на съвременния руски драматург Иван  Вирипаев „Танцът Делхи“.

Снимка: http://scenatepe.com

„Танцът Делхи“ с режисьор Галин Стоев е сред най-обсъжданите театрални спектакли у нас. Нестандартният почерк на режисьора, който от дълги години работи в чужбина, ще провокира и пловдивската публика. Носителят на театралната награда „Икар“ през 2018 година в категория „Режисура“ именно за пиесата „Танцът Делхи“, споделя, че текстът на Иван Вирипаев го е привлякъл с болезнените търсения, свързани с това как и доколко изкуството е способно „да алхимизира страданието”. „В пиесата става дума за любов, смърт, загуба, и най-интересното е, че всичко това е много смешно“, казва режисьорът. „Танцът Делхи“ е изграден от седем едноактни пиеси, обединени в едно, за да разкрият свят на непримиримите противоречия на живота – обругана любов, омерзение от реалността, фалшиви приятелства и разтърсващи изповеди. В спектакъла участват Елена Телбис, Радена Вълканова, Светлана Янчева, София Бобчева, Радина Кърджилова и Владимир Карамазов. Художник на декора е Никола Тороманов, костюмите са дело на Елица Георгиева, а музиката – на Емилиян Гацов-Елби. Галин Стоев е сред най-добрите съвременни режисьори, поставял на сцените в Англия, Германия, Белгия, Русия, Франция, Македония и др. В момента е директор на театъра в град Тулуза, Франция.

Пиесата на Ингмар Бергман „След репетицията“, която ще се играе в Камерна зала тази вечер,  ще повдигне завесата на живота на актьора, ще разкрие тънката граница между реалността, съня, спомена и мечтата в историите на един режисьор и две актриси.

Снимка: http://scenatepe.com

Режисьор на постановката е Валентин Ганев, сценографията е на Красимир Вълканов, костюми – Мария Диманова, музика – Слав Бистрев. Участват актьорите Стефка Янорова, Гергана Плетньова и Веселин Ранков.

Постановката, която е с начален час 19.30 часа, е подходяща за лица на 16+

Цялата програма на театралния фестивал Сцена на кръстопът можете да намерите на сайта http://scenatepe.com

Приятно гледане!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име