Живописни дестинации в Пловдив /галерия/

0
1732

И тази седмица галериите в Пловдив предложиха интересни живописни дестинации, представящи млади и наложени автори, ризлични стилове и внушения. Чрез фотогалерията, създадена от Димитър Добрев, ще се опитаме ди ви разходим из пъстрата палитра от  изложби.

Снощи Цветана Гумеля представи най-новите си  живописни търсения. Изложбата под надслов „Езотерични пейзажи“ е подредена в галерия Хеброс Арт. Цветана провокира сетивата и обръща представата ни за уж добре познатия си свят. В картините й небето е нажежено, а теренът въздушен. Нещо като минало и бъдеще…или като спомен от бъдещето.

Изключителна е изложбата, която Стоян Цанев представи пред пловдивчани. В галерия „Люнион“, бургаският художник е подредил 15 живописни платна, събрани в темата „Пътят към храма“. Картините му, озаглавени  „Начало“, „Храм“, „Равновесие“ и „Пустинно цвете“, рисувани през последната година, носят изключително силна енергия и имат невероятно въздействие. Пестеливи, само с няколко силни и монолитни жеста, те буквално хващат за гърлото и карат да се замислим над смисъла на живота. По моето скромно мнение, изложбата е сред най-силните, състояли през последната година в града под тепетата.

Галерия Аспект за пореден път представя ярко-цветните платна на Илия Желев, които със своята детска наивност ни препращат в един по-красив свят. Изтъкани от характерните му композиционни елементи, които на моменти препращат към шарените български черги, а на моменти ни пренасят в детския свят. Интересен експеримент представлява едно от големите платна в изложбата, „Пролет“, в което художникът е заложил на съвсем различна цветова гама – жълто-зеленикаво-кафявото на току-що събуждащата се природа е прорязано от ярко-синята лента на буйните пролетни води. В „Под червената луна“ проследяваме кръговрата на деня; типичните Желеви персонажи, стилизирани и показани сякаш през погледа на дете, преминават по платното от светлината на белезникавото утро, през горещината на яркочервеното пладне до спокойствието и прохладата на тъмносинята нощ. Въртящата се композиция във „В кръга“ привлича като магнит погледа и кара зрителя да потъне в този луд водовъртеж, в който бясно се въртят хора, къщи, птици, облаци и слънца, докато накрая цялата композиция се свива и центрира върху фигурата на малко момиченце, обляно в ярка слънчева светлина, символизиращо самия живот.
В галерия Възраждане гостува младата  Силвия Павлова с изложбата си „ Предсказания и залези “. Ето какво казва за нея галеристът Краси Алексиева: Сред младите софийски автори Силвия Павлова стои като скъпо и екзотично цвете. Още с първите си изяви тя впечатляващо наложи своя, строго характерен, фигуратив. Нейните женски лица, с остро изрязани линии, са чужди както на модните, сладникави понятия за хубост, така и на ренесансовите и барокови образци. Тези жени лъхат на екзотика и свобода, те носят своята женственост като амазонки от един нов свят. Силвия има голямо пристрастие към женския образ и със завидно, за годините ù майсторство, успява да създаде поредица от ярки, челно въздействащи върху зрителя образи на жени, с блестящо обоснован психологизъм и впечатляващо индивидуален, авторски почерк. Тези същества завладяват с мобилната енергия, която излъчват и с драматичния си, често енигматичен заряд, който подсказва сложната им духовна и душевна субстанция на силни и трудно покоряващи се жени. Жени, фатални и нестандартни, жени магьосници.
В пищната джунгла на цветовете човек губи контрол над сдържаността и вакханалията на възможно най-силните и контрастни тонове създава мощно електрическо поле, активиращо неочаквани и бурни емоции у зрителя.

Още една млада авторка зарадва почитателите на живописта с изложба. В галерия „Червеното пони“ гостува Ирина Гърдева. Експресивни платна, с много цвят и настроение, посрещат гостите на галерията. Цветът и светлината са от основно значение в картините на Ирина. Чрез тях са изградени форми, по – скоро загатнати, отколкото завършени, както и дълбочина, която привлича погледа и оставя на въображението на зрителя да завърши картината.

В понеделник, 26 октомври, с мащабна изложба в Градската художествена галерия, ще бъде почетена паметта на Димитър Киров. За 80 годишнината от рождението на твореца ще бъдат показани 50 от най-емблематичните му платна. Те са предоставени от съпругата на Ди Киро, балерината Русалия Кирова. На Димитров ден ще можем не само да изразим почитта си към маестрото, но и да видим чудесния каталог, в който са събрани портрети, нарисувани от Ди Киро. Те са запечатали лицата на негови приятели, творци и случайно хора. Всяка от творбите е съпътствана и с кратък текст. Гостите на изложбата ще имат възможността да видят и филма-портрет, направен от журналистката Пепа Славчева, с режисьор Варта Манукян и оператор Николай Пенчев – „Светът на Ди Киро“.

Юбилейното честване започва точно в 18 часа на 26 октомври, Димитровден.

Предишна СтатияЕто как ще изглежда билетопродавницата за 100 хил. лв. на Античния
Следваща СтатияНа Димитровден почитаме паметта на Ди Киро /галерия/
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име