Пловдив с най-динамично развиващ се туризъм

0
1389

В последните две години град Пловдив успешно се развива като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм в страната. Резултатите са от задълбочено проучване на туристопотока през летния сезон което показва значителен ръст на посещенията и приходите от туризъм и свързаните с него индустрии. Анкетирани са над 4800 индивидуални посетители на града и 944 организирани в групи. Изследването показва, че приходите от чужденци значително са се увеличили и Пловдив привлича все по-високоплатежни туристи. Този факт се потвърждава и от анкетните запитвания, направени сред индивидуалните туристи. Според доклада, разработен от „Византия Интернешънъл“, Старият град излиза на първо място в България по брой посетители на историческа забележителност, а Пловдив годишно се посещава от  над 800 000 туристи и екскурзианти.

Повишаването на средния престой на чужденците за периода януари – юли 2014/2015 с над 25% до 2,2 нощувки средно, показва че има качествена положителна промяна в работата с чуждестранните и български туроператори, които са включили повече нощувки в програмите си за Пловдив. Увеличението на средния брой на нощувките на чуждестранен турист особено при индивидуалните туристи показва и ефективността на рекламните кампании на града, както и на големия брой публикации в специализираните издания по света.

В национален контекст, Пловдив показва, че може да оползотворява своите ресурси за културен, спортен и уикендов международен туризъм в значителна степен повече от градове, утвърдени като туристически дестинации. Градът продължава да е лидер по ръст на нощувки в процентно отношение спрямо останалите градове в страната. Според данните за първите 7 месеца от тази година Пловдив бележи ръст от 5.5% спрямо същия период за миналата година, следван от София с 5%.

Новата политика на Община Пловдив да промотира културния календар с месеци напред показва успех на международните пазари. Културният туризъм в града, който се отличава с устойчивост във времето и  с увеличаващи се приходи и брой на посетители на културни събития и забележителности. Ефективните маркетингови стратегии и международните признания на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019г. и като една от десетте топ дестинации на „Лоунли Планет“ за 2015 година осигуряват потенциал за устойчив ръст и през следващите сезони.

Община Пловдив ще продължи да подпомага популяризирането на Пловдив като привлекателен туристически град и чрез участие на основни, национални и международни туристически борси и изложения. Приоритет на администрацията е тази тенденция да се запази, за да се позиционира и утвърди града като атрактивна туристическа дестинация на чуждестранните пазари и да се привлекат още повече туристи, които да увеличат своя престой в туристическите обекти,  разположени на територията на общината. Прогнозите са ръста от посетители и осъществените от тях нощувки да продължи своя възходящ ход и да постигне устойчивост. Администрацията продължава да инвестира в нови обекти и нишови продукти всяка година. Само преди седмица стартира кампанията по промотирането на първия Път на виното в страната. До края на тази година ще отворят два нови туристически обекта – основно ремонтираният Природонаучен музей с нов 3D планетариум, нова част от Римския стадион на пешеходната зона. В момента усилено се работи върху нова Зоологическа градина, проучване и експониране на Голямата базилика и приключва археологическото проучване на Форум запад на Централния площад.

Предишна СтатияКрис Норман ще взриви отново Пловдив
Следваща СтатияИнициаторът на „Капана фест“ Никола Сивков: Не е коректно да вземаш много пари и да не предлагаш нищо
Позната като Ваня Трингова, зодия рак според астрологичния хороскоп и спектрален вълшебник, според календара на маите. Един от най-близките ми приятели ме нарича Вихра, защото според него това име най-пълно отразява характера ми - темпераментен и непокорен, раздаващ се, обичащ силно и истински, създаващ настроение сред околните, но и неприеман от хората с консервативно мислене. Всички знаят, че Пловдив е град, който се слави с невероятен дух и аз имам скромната амбиция да го уловя във вихъра от изложби, концерти, театрални постановки и всякакви културна събития. Творческата атмосфера в Пловдив силно допада на моята енергия. Това е и основната причина, която от години ме кара да работя за популяризиране на всичко, което се случва в културния живот на града. Много ми се иска да направя съпричастни към този дух и тази енергия колкото се може повече хора, не само в града под тепетата, но и в цялата страна. Да ги накарам да се докоснат до стойностното изкуство и да обърнат поглед навътре в душата си, където да открият красотата и любовта. И ще бъда истински щастлива, ако поне мъничко съм успяла да го направя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име