Въпреки обещанията, строежът върху Античния театър продължава

0
1683

За пореден път Иван Тотев доказва, че не трябва да се вярва на обещанията му.

Вероятно всички, които се интересуват от случващото се с културно-историческото наследство в града под тепетата помнят, че под натиск на Обществения съвет и група общински съветници, настоящият кмет обеща в края на  месец август, че спорният проект за модернизирането на Античния театър ще бъде спрян. Според пловдивските общественици, предвидените временни постройки освен, че са с морално остаряла концепция, нарушават архитектурния ансамбъл на северния вход на театъра. Експертите смятат, че новите архитектурни структури са нелогични, необмислени и не се подчиняват на принципите за опазване на културното наследство.

Строежът на туристически и билетен център на Античния театър ще спре, докато не се произнесат експертите дали изграждането на обектите е съобразено с архитектурния паметник, обеща преди месец Тотев, след като на една от сесиите на Общинския съвет бяха представени протестни писма срещу започналата реконструкция. Тогава той заяви, че проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, но ще бъде обсъден и с архитектурната гилдия в града.

До днешна дата обаче, строителните работи не са спрели нито за миг, нито е поискано експертно мнение и вероятно обектът ще бъде открит в предвидения срок.

Общественият съвет отново настоява за пълна прозрачност по дейностите, които се извършват на Античния театър. Арх. Петкана Бакалова заяви, че до момента няма издаден акт 10 за спиране и вероятно обектът ще бъде завършен в срок и ще бъде открит в началото на месец декември. До сега е иззидана каменната стена на фасадата на второто ниво, където преди се намираше терасата в подножието на Къщата с кулата и е изградена носещата конструкция. Според експерта, дори и в момента, могат да се видят отклонения от добрите практики, едно от които е, че фугите са замазани с циментов, а не варов разтвор, както би трябвало да се направи, за да придобие обектът по-автентичен вид и максимално да прилича на каменните зидове в Старинен Пловдив. Монтажът на най-спорната част от проекта, а именно металният павилион, непосредствено до входа, към момента не се изпълнява. Възможно е проектът да е в процес на преработка с цел намаляване на обема му.12071785_10205238784836697_840018022_n

Арх. Бакалова каза, че ще изиска всички документи за строежа по Закона за достъп до обществената информация. Тя ще настоява да се провери как е позволено изграждането на обектите, дали с разрешение за поставяне или с разрешение за строеж. Според нея, абсолютно нарушение ще бъде, ако има разрешение за строеж за павилионите, защото одобрения подробен устройствен план не предвижда застрояване за този терен. В случай, че павилионите са с разрешение за поставяне, то категорично следва да има схема за разположението им, одобрена от общинския съвет.

Да припомним, че само преди дни, Министерство на културата реши временно да замрази проекта за реставрация и консервация на откритата надземна част на „Антична Сердика“ пред ЦУМ, придобила известност в публичното пространство като Ларгото, поради многобройни критики и опасения, че античните останки се унищожават под бутафорни реставрации. Експертите от Националния институт за недвижимо културно наследство също са дали своето становище, че проектът трябва да бъде спрян.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За съжаление, велможите под тепетата изобщо не се притесняват от това. Те не се интересуват от запазване и консервация на емблематичния паметник на културата и необходимостта от обществено обсъждане за целесъобразността на започнатата реконструкция, която коренно ще промени облика на античното съоръжение.

За това, членовете на Обществения съвет за култура и културно наследство внасят в общината, съгласно Закона за достъп до обществена информация, искане за разглеждане на цялостната документация на проекта и продължават да настояват за създаване на Стратегия за опазване на културното наследство и програмни документи свързани с Античен театър и наследството на Пловдив. Ако гласът им и този път не бъде чут, може да се премине и към гражданско неподчинение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашият коментар!
Моля, въведете вашето име